Skip to main content

Ερντογάν: Περιμένει τις κινήσεις Μητσοτάκη για βελτίωση των σχέσεων

Διεμήνυσε πως θέλει να δει εάν ο νέος πρωθυπουργός θα «μείνει πιστός στις εκφράσεις του», επικαλούμενος την συνομιλία που είχαν.

Την ελπίδα πως θα υπάρξει βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρωθυπουργία της Ελλάδας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκανε τις πρώτες του, επίσημες δηλώσεις για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διεμήνυσε πως θέλει να δει εάν ο νέος πρωθυπουργός θα «μείνει πιστός στις εκφράσεις του», επικαλούμενος την συνομιλία που είχαν.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως τηρεί στάση αναμονής, για να δει τη στάση που θα κρατήσει η νέα κυβέρνηση απέναντι στη χώρα του. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μπορούμε να φέρουμε σε καλύτερο σημείο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν ο Μητσοτάκης μείνει πιστός στις εκφράσεις του».

«Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές. Θα δούμε τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι εξελίξεις θα υπάρχουν με την Ελλάδα. Σε επίπεδο συνομιλίας χρησιμοποιήσαμε ωραίους χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον» τόνισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για τον προγραμματισμό συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Έχουμε δώσει τις εντολές. Θα γίνουν οι συναντήσεις. Στη νέα εποχή τι ζητάει η Ελλάδα από εμάς. Τι ζητάμε εμείς από την Ελλάδα. Οι επιτροπές μας θα το εξετάσουν και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα», σημείωσε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ξεκαθάρισε πάντως πως το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και το σεισμογραφικό πλοίο «Μπάρμπαρος» ήδη επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως η Άγκυρα προχωρά με όλες τις αεροναυτικές δυνάμεις που διαθέτει.

«Άρα η φασαρία που γίνεται δεν μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα», προσέθεσε, ενώ αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για τις παράνομες ενέργειές της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Τα τουρκικά πλοία συνοδεύονται από δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και συχνά πετούν στην περιοχή τουρκικά αεροσκάφη.