Skip to main content

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Δεν κάνουμε πίσω στη συμφωνία για τους S-400

«Έχουμε συνάψει μια συμφωνία. Είμαστε αποφασισμένοι. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε πίσω», το μήνυμα του Τούρκου προέδρου προς τον Ντ. Τραμπ

Στο επίμαχο ζήτημα της απόκτησης του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 επανήλθε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας στις ΗΠΑ ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να κάνει πίσω στη συμφωνία που έχει συνάψει με τη Ρωσία.

«Έχουμε συνάψει μια συμφωνία. Είμαστε αποφασισμένοι. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε πίσω», διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με δηλώσεις του τις οποίες επικαλείται το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στις 28 – 29 Ιουνίου, στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου θα παραστούν ούτως ή άλλως για να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του G20.

Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να ακυρώσει την παραγγελία των S-400 και να καλύψει τις αμυντικές ανάγκες της με αμερικανικούς πυραύλους Patriot. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αναστείλει την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η κυβέρνηση Τραμπ έχει δώσει διορία έως τα τέλη Ιουνίου στον Ερντογάν να πάρει την οριστική απόφασή του. Η διορία αυτή συμπίπτει με τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Οσάκα. Η Άγκυρα επιμένει ότι το ζήτημα έχει δρομολογηθεί και δηλώνει έτοιμη να υποστεί τις κυρώσεις.

Το κλείσιμο της συμφωνίας για τους S-400 ωστόσο θα είναι ένας διπλωματικός θρίαμβος για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Θα πλήξει την ενότητα του ΝΑΤΟ και ίσως υπονομεύσει την ασφάλειά του, υπογραμμίζουν πολιτικοί αναλυτές.