Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ: «ΕΧΕΙΣ ΒΑΜΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΜΕ ΑΙΜΑ»

Το ξέσπασμα με απίστευτους χαρακτηρισμούς είχε ως αφορμή την έγκριση που έδωσε η Ουάσινγκτον στην πώληση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας στο Ισραήλ

Επίθεση με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την έγκριση που έδωσε η Ουάσινγκτον στην πώληση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας στο Ισραήλ, παρά τις αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Σήμερα είδαμε την υπογραφή του Μπάιντεν σε μια σοβαρή συμφωνία για παροχή όπλων στο Ισραήλ. (…) Κύριε Μπάιντεν πήρες το μέρος των Αρμενίων στην αποκαλούμενη “Γενοκτονία”. Τώρα δυστυχώς γράφεις ιστορία με τα αιματοβαμμένα χέρια σου, υποστηρίζοντας το Ισραήλ, το οποίο επιτίθεται στη Γάζα με δυσανάλογο τρόπο» είπε ο Ερντογάν.

«Μας αναγκάσατε να το πούμε αυτό. Δεν θα είμαστε σιωπηλοί και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το θέμα αφορά την πώληση βομβών JDAM της εταιρείας Boeing στο Ισραήλ, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων. Το θέμα είχε θεωρηθεί υπόθεση ρουτίνας στις αρχές του μηνός, εντούτοις οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα άλλαξαν τα δεδομένα.

Ο Ερντογάν πρότεινε τη δημιουργία νέας διοίκησης για την Ιερουσαλήμ, ενώ επιτέθηκε κατά του Ισραήλ χαρακτηρίζοντάς το «κράτος-τρομοκράτη» το οποίο «προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις ενέργειές του επικαλούμενο την αντίσταση των Παλαιστινίων».

«Δεν έχουν πολεμικά αεροπλάνα, έχετε αμέτρητα. Ποιους προσπαθείτε να ξεγελάσετε;» είπε. «Όσοι δεν τρομοκρατούνται από τον θάνατο παλαιστίνιων παιδιών από το Ισραήλ τρομοκρατούνται από το ότι φοβούνται τα παιδιά του Ισραήλ», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επικαλέστηκε επίσης υποτιθέμενο διάλογο από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός με Ισραηλινό ομόλογό του -το όνομα του οποίου δεν αποκάλυψε- και ισχυρίστηκε ότι του είπε πως ένιωθε ευχαρίστηση «όταν σκότωσε Παλαιστίνιους κατά τη θητεία του ως στρατηγός».

Την τελευταία εβδομάδα έχουν σκοτωθεί περίπου 200 άτομα κατά τις συγκρούσεις Ισραήλ - Παλαιστινίων αυξάνονται οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, με τελευταίες τη Γαλλία και την Αίγυπτο να ζητούν το τέλος των εχθροπραξιών.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ