Skip to main content

Ερντογάν: Θα παραιτηθώ αν η Τουρκία παίρνει πετρέλαιο από το Ι.Κ.

Ο Toύρκος πρόεδρος απάντησε στις κατηγορίες Πούτιν, λέγοντας ότι θα παραιτηθεί αν αποδειχθεί ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές.

Ο Ερντογάν δεσμεύτηκε να παραιτηθεί αν αποδειχθούν οι καταγγελίες της Ρωσίας, ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος.

Μιλώντας στη Σύνοδο για το Κλίμα, στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε με αυτό τον τρόπο στις κατηγορίες του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δηλαδή η 'Αγκυρα κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό, προκειμένου να προστατεύσει τη διακίνηση πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους, μέσω της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν δεσμεύθηκε να πολεμήσει τον τρόμο που σπέρνει ο ISIS με κάθε πιθανό τρόπο και δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει τη θέση του, αν αποδειχθεί οποιαδήποτε αγορά πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος. «Αν αποδειχθεί μία τέτοια καταγγελία, δεν θα μείνω στη θέση μου. Ρωτάω τον Πούτιν, εσύ θα το έκανες;», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με την Daily Sabah.

Παράλληλα, ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να εξηγήσει τις ρωσικές αγορές πετρελαίου από τους τζιχαντιστές. Οπως δήλωσε, ένας Ρωσο-σύρος πολίτης προμηθεύεται πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος κάτι που- σύμφωνα με τον ίδιο- το επιβεβαιώνουν και αμερικανικές πηγές. «Πρώτα να λογοδοτήσει για αυτό η Ρωσία», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας ως ανήθικους τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι η Τουρκία προμηθεύεται πετρέλαιο από την τρομοκρατική οργάνωση. «Τέτοιοι ισχυρισμοί πρέπει να αποδειχθούν», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η χώρα του αποκτά πετρέλαιο από γνωστές πηγές, τη Ρωσία, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ και τη Νιγηρία. «Δεν θα δεχθούμε τέτοιες συκοφαντίες», τόνισε.

Ακόμη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα ενεργήσει με υπομονή και όχι συναισθηματικά, πριν λάβει μέτρα ως απάντηση για τις κυρώσεις που επέβαλλε η Ρωσία.