Skip to main content

Ερντογάν: Θα πλήξουμε καταυλισμό προσφύγων στο Ιράκ αν δεν το κάνει ο ΟΗΕ

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως ο καταυλισμός προσφύγων στο Μαχμούρ του βόρειου Ιράκ παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε το Ιράκ ότι η Τουρκία θα "καθαρίσει" έναν καταυλισμό προσφύγων που, όπως λέει, παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές, απειλώντας να προχωρήσει τη μακρά στρατιωτική εκστρατεία της πιο βαθιά μέσα στο ιρακινό έδαφος.

Τουρκικές δυνάμεις ενέτειναν τις επιθέσεις εναντίον βάσεων του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) μέσα στο βόρειο Ιράκ το τελευταίο έτος, επικεντρώνοντας τη δύναμη πυρός τους και τις εισβολές τους στο ιρακινό έδαφος κυρίως σε μια λωρίδα εδάφους έως 30 χλμ. μέσα στο Ιράκ.

Όμως ο Ερντογάν είπε πως το Μαχμούρ, ένας καταυλισμός 180 χλμ. νότια των τουρκικών συνόρων που έχει δεχθεί εκατοντάδες Τούρκους πρόσφυγες για περισσότερες από δύο δεκαετίες, είναι "φυτώριο" για μαχητές και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

"Αν τα Ηνωμένα Έθνη δεν το καθαρίσουν, θα το κάνουμε ως μέλος του ΟΗΕ", είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως η Άγκυρα πιστεύει ότι το Μαχμούρ αποτελεί μεγάλη απειλή ως το προπύργιο του PKK στα όρη Καντίλ βορειότερα.

"Πόσο καιρό υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή;" είπε στο κρατικό δίκτυο TRT σε συνέντευξη που μεταδόθηκε αργά χθες, Τρίτη.

Υψηλόβαθμος Ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βαγδάτη για "τρομοκρατικές ενέργειες που εξαπολύει το PKK από τον καταυλισμό του στη Μαχμούρ εναντίον της Τουρκίας".

Διοικητές ασφαλείας και τοπικοί αξιωματούχοι ερεύνησαν τις τουρκικές κατηγορίες και είπαν στην κυβέρνηση πως ο καταυλισμός του Μαχμούρ τελεί υπό τον έλεγχο μαχητών του PKK που δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στις κυβερνητικές δυνάμεις, είπε ο αξιωματούχος.

Ιρακινός κυβερνητικός αξιωματούχος δεν απάντησε προσώρας σε αίτημα για σχόλια.

Ο καταυλισμός δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1990, όταν χιλιάδες Κούρδοι από την Τουρκία διέσχισαν τα σύνορα σε μια κίνηση που σύμφωνα με την Άγκυρα προκάλεσε σκόπιμα το PKK.

To PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μάχεται εναντίον του κράτους στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στη σύγκρουση.

Το Μαχμούρ τέθηκε στο στόχαστρο τουρκικών αεροπορικών επιδρομών πριν από ένα χρόνο, αν και τότε δεν υπήρξαν αναφορές για απώλειες, όμως Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε πως τώρα είναι προτεραιότητα για την Άγκυρα.

"Ο καταυλισμός του Μαχμούρ χρησιμοποιείται ως ένα από τα κέντρα διοικητικής μέριμνας σε επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων", είπε ο αξιωματούχος. "Είναι τώρα η ώρα, πρέπει να το καθαρίσουμε από το PKK".