Skip to main content

Ερωτήματα της «Οικολογία - Αλληλεγγύη» σε Ζέρβα για την προστασία του Σέιχ Σου

Η δημοτική παράταξη «Οικολογία-Αλληλεγγύη» απευθύνει πέντε ερωτήματα προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για την προστασία του Σέιχ Σου.

Πέντε ερωτήματα σχετικά με τα ξερά κλαδιά που έχουν συσσωρευτεί και αποτελούν κίνδυνο για ενδεχόμενη πυρκαγιά στο δάσος του Σέιχ Σου απευθύνει προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα η δημοτική παράταξη του δήμου Θεσσαλονίκης «Οικολογία-Αλληλεγγύη».

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση το δημοτικό σχήμα, επικαλούμενο πρόσφατες καταγγελίες (διαβάστε ΕΔΩ) του Συλλόγου Δρομέων Υγείας, «εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο τα κλαδέματα από τις κοπές δέντρων για την αντιμετώπιση του φλοιοφάγου εντόμου στο Σέιχ Σου δεν απομακρύνονται, αλλά συσσωρεύονται, αποτελώντας εστίες νέας μετάδοσης, αλλά και κίνδυνο πυρκαγιάς».

Μέσα στα μονοπάτια και στις ρεματιές, προσθέτει η Οικολογία-Αλληλεγγύη, «οι ποσότητες είναι τεράστιες και πλέον έχουν γίνει στοίβες». Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, «παρατηρείται σοβαρή δυσλειτουργία μεταξύ των Δασικών Υπηρεσιών και των Δήμων της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης που διαφωνούν σχετικά με τις αρμοδιότητες, ενώ δηλώνουν ότι δεν έχουν προσωπικό και τα κονδύλια πυροπροστασίας δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη. Ο υπουργός Περιβάλλοντος παραδέχτηκε πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για να καλύψουν φέτος τις απαιτήσεις του δασαρχείου Θεσσαλονίκης για τη φροντίδα του Σέιχ Σου».

Τα πέντε ερωτήματα της «Οικολογία-Αλληλεγγύη» προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης είναι τα εξής:

1. Τι ποσά έχει λάβει ο δήμος για πυροπροστασία τη φετινή θερινή περίοδο;

2. Ποια μέτρα προστασίας του Σέιχ Σου από πυρκαγιά έχουν προγραμματιστεί και πρόκειται να εφαρμοστούν;

3. Πως χρησιμοποιήθηκαν τα αντίστοιχα κονδύλια που διατέθηκαν στον δήμο για την περίοδο του 2020;

4. Εάν θεωρεί ότι τα κονδύλια πυροπροστασίας και το διαθέσιμο προσωπικό δεν επαρκούν, τί πρωτοβουλίες σκέφτεται να αναλάβει ώστε να θέσει την κεντρική διοίκηση προ των ευθυνών της και να εξασφαλίσει ότι είναι απαραίτητο για την προστασία του δάσους-πνεύμονα της Θεσσαλονίκης;

5. Τι μορφές συνεργασίας για την προστασία του δάσους έχει αναπτύξει με το δασαρχείο και τους όμορους δήμους;