Skip to main content

Ερωτηματικά για την παρουσία ή μη του Ερντογάν στην Πράγα

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να ταξιδέψει στην Πράγα για να συναντηθεί με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες.

Στην Άγκυρα δεν έχουν καταλήξει σε οριστική απόφαση αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ταξιδέψει στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα για να εκπροσωπήσει την Τουρκία στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Καθημερινής Μανώλη Κωστίδη, στην τουρκική κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως, σε περίπτωση συμμετοχής του, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ασκήσουν πιέσεις στον κ. Ερντογάν για την πολιτική της χώρας του σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, αλλά θα ζητήσουν και πιο ξεκάθαρες θέσεις σχετικά με τη στάση που τηρεί η Αγκυρα για τη Ρωσία.

Ήδη υπάρχουν πληροφορίες πως γίνονται τηλεφωνικές επαφές στο παρασκήνιο για να έρθει η Τουρκία πιο κοντά στην Ευρώπη, δίχως όμως να δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις.

Πάντως, παρά τις πολλές διαφορές, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να ταξιδέψει στην Πράγα για να συναντηθεί με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως λένε, το μήνυμα που θα στείλει η Άγκυρα προς τη Δύση θα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, την ώρα που ήδη υπάρχουν πολλές κατηγορίες για τους στενούς δεσμούς της Ρωσίας με την Τουρκία. Υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη οποιαδήποτε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κανένας όμως δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς μέχρι την ημέρα της συνόδου αναμένεται να γίνουν πολλές επικοινωνίες και στο παρασκήνιο.

Την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δεν είχε αποκλείσει την πιθανότητα οποιασδήποτε συνάντησης.

Δεν έχει ανακοινώσει εάν θα μετάσχει στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, καθώς γνωρίζει πως θα του ασκηθούν πιέσεις για τη στάση του στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό.

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ομιλία του σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιτέθηκε σε Ελλάδα και ΗΠΑ τονίζοντας πως «αυτοί που υποστηρίζουν τον Ελληνα και τον Ελληνοκύπριο για να ευχαριστήσουν τα λόμπι, δεν πρέπει να περιμένουν φιλία από εμάς. Να μη νομίζουν ότι θα σκύψουμε το κεφάλι. Υπάρχει μια Τουρκία που δεν υποκλίνεται. Υπάρχει μια Τουρκία που κάνει βήματα αντιμετωπίζοντας αυτά τα γεγονότα».

Ο κ. Τσαβούσογλου με έμμεσο τρόπο απείλησε την Ελλάδα στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών. «Το ζήτημα δεν είναι αν η Τουρκία είναι μέρος της Συνθήκης ή όχι. Σας δόθηκαν τότε. Οι Ιταλοί τα έδωσαν. Αλλά έβαλαν όρους. Κι εσείς έχετε υπογράψει. Για ποιον τα στρατιωτικοποιείτε; Τα στρατιωτικοποιείτε εναντίον της Τουρκίας. Δεν θα τα στρατιωτικοποιείτε. Αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ειρήνης. Αν παραβιάσεις αυτόν τον όρο, δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να περιμένει με δεμένα τα χέρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην Τουρκία, ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε η άρση του εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει η Σουηδία, καθώς αυτό θα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλά αμυντικά προγράμματα που αφορούν και την αεροπορία