Skip to main content

Ερώτηση Ευθυμίου για επιπλέον μέτρα σε εργαζόμενους με το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Ερώτηση στη Βουλή από την Άννα Ευθυμίου για τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων που εντάσσονται στο ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ.

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, αναφορικά με τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την στήριξη των εργαζόμενων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού και εντάσσονται στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ.

Σύμφωνα με τη βουλευτή, η κυβέρνηση ορθώς προχώρησε και στη θέσπιση του μηχανισμού στήριξης της απασχόλησης «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ». Άλλωστε, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, αυτή η επιλογή εκφράζει και την άποψη του Πρωθυπουργού ότι το πλέον σημαντικό είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, ακόμη και αν λόγω της έκτακτης αυτής κατάστασης οι μισθοί κάποιων εργαζόμενων θα πρέπει μειωθούν πολύ λίγο.

Η βουλευτής και με την ιδιότητά της ως δικηγόρου εξειδικευμένη στο εργατικό δίκαιο, τονίζει ότι ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα επιλογής είτε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ και να προβεί στη μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι 50% είτε να εφαρμόσει το άρθρο 17 § 3 του Ν. 3899/2010 και να προβεί στη μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας και άνω του 50%.

Ωστόσο, ο στόχος και η RATIO του προγράμματος ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η ένταξη σε αυτό το μηχανισμό των εργαζόμενων, προκειμένου να τύχουν σε αυτούς εφαρμογής οι θετικές διατάξεις του. Εντούτοις, με τη διατήρηση παράλληλα σε ισχύ και για όσο χρόνο διαρκεί το πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ και των γενικών διατάξεων του άρθρου 17 § 3 του Ν. 3899/2010, ο μηχανισμός αυτός δύναται να αποδυναμώνεται με την επιλογή από την πλευρά των εργοδοτών της χρήσης των γενικών διατάξεων για την εκ περιτροπής εργασία.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογραμμίζει ότι από την ερμηνεία των διατάξεων που αφορούν το πρόγραμμα Συν – ΕΡΓΑΣΙΑ (άρθρο 31 του Ν. 4690/2020) προκύπτει ότι απαγορεύεται η καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στο μηχανισμό ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ. Κατά συνέπεια, γίνεται εύλογα κατανοητό ότι κάποιοι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να απολύσουν όσους εργαζόμενους, ακόμη και το σύνολο αυτών, που δε θα εντάξουν στο παραπάνω πρόγραμμα.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί της Κυβέρνησης σε δηλώσεις τους έχουν σημειώσει ότι τα ανακοινωθέντα μέτρα θα επανεξετάζονται ή θα συμπληρώνονται αναλόγως των συνθηκών που διαμορφώνονται στα πλάσια της πανδημίας του κορωνοϊού. Άλλωστε, αυτό πολύ ορθώς έχει επισυμβεί και στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση από την Πολιτεία ποσοστού 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων για το χρόνο που αυτοί δεν εργάζονται.

Για τον λόγο αυτό ρωτάει τον Υπουργό Εργασίας:

α) αν προτίθεται να αναστείλει την εφαρμογή των γενικών διατάξεων για την εκ περιτροπής εργασία (άρθρο 17 § 3 του Ν. 3899/2010) μέχρι τη λήξη του προγράμματος αυτού, ήτοι μέχρι 15-10-2020 και

β) αν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του η επέκταση της ρήτρας περί απαγόρευσης της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας και στους εργαζόμενους εκείνους που ο εργοδότης τους έχει επιλέξει να μην τους εντάξει στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ, ενώ παράλληλα έχει εντάξει σ' αυτό κάποιο μέρος του εργασιακού του δυναμικού.     

«Για τα παραπάνω ζητήματα γίνομαι δέκτης της αγωνίας και του προβληματισμού των εργαζόμενων στην Περιφέρειά μου ως βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, με τη διττή μου ιδιότητα τόσο ως μέλος του τομέα εργασίας της ΝΔ τα έτη 2017 – 2019 όσο και ως δικηγόρος με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο. Ωστόσο, επειδή εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπάρξουν, αν απαιτείται συμπληρωματική στήριξη των επιχειρήσεων, θα ήταν εύλογο να εξετασθούν και άλλοι τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυσή τους», δήλωσε η Άννα Ευθυμίου.