Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
x

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η βουλευτής της ΝΔ αναφέρει πως η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας δημιούργησαν επιπρόσθετες εργασιακές υποχρεώσεις για τους αστυνομικούς

Ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με τη λήψη μέριμνας για την ενίσχυση σε προσωπικό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και την πρόβλεψη της δυνατότητας μετάταξης των αστυνομικών γενικών καθηκόντων σε αστυνομικούς ειδικών καθηκόντων κατέθεσε η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που έχει αναπτύξει από την αρχή της πανδημίας για τη στήριξη τόσο των επαγγελματιών, όσο και των εργαζομένων που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας.

Δεδομένου ότι η πανδημία του κορωνοϊού συνιστά μία πρωτοφανή κατάσταση με αντίξοες συνθήκες, η κυβέρνηση, σημειώνει η βουλευτής, εργάζεται αγόγγυστα για την αντιμετώπισή της, σημειώνοντας σημαντικές επιτυχίες. Σε αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα Σώματα Ασφαλείας, τα στελέχη των οποίων εργάζονται αδιάκοπα και με αυτοθυσία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η βουλευτής, η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας που έπληξε σε μεγάλο βαθμό τη Θεσσαλονίκη και η συνακόλουθη παράταση του εγκλεισμού για περίπου 2,5 μήνες, δημιούργησαν επιπρόσθετες εργασιακές υποχρεώσεις για τους αστυνομικούς, όπως αυτοί βιωματικά ισχυρίζονται, με αποτέλεσμα να προβάλει αναγκαία η περαιτέρω στελέχωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα, στο Κεντρικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο εξυπηρετεί όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες του τομέα Βορείου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τις αιτιάσεις αστυνομικών, παρατηρείται έλλειψη υπηρεσιακών ιατρών, αξιωματικών ειδικών καθηκόντων Υγειονομικού, σε βασικές ιατρικές ειδικότητες όπως Ορθοπεδικού, Ουρολόγου και Ρευματολόγου.

Προς αυτή την κατεύθυνση, αστυνομικοί γενικών καθηκόντων από κάθε βαθμίδα οι οποίοι κατέχουν συναφή πτυχία από Ανώτατες Σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως αστυνομικοί ειδικών καθηκόντων υγειονομικού, μέσω κάποιας μετάταξης, υπό την προϋπόθεση της τροποποίησης του υφιστάμενου πλαισίου του π.δ. 373/2002 για τους Αστυνομικούς ειδικών καθηκόντων με την αύξηση του ορίου ηλικίας στο πλαίσιο των προϋποθέσεων (π.δ. 373/2002, Άρθρο 3).

«Ως βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης γίνομαι δέκτης των παραπάνω ζητημάτων, από Αστυνομικούς της Περιφέρειάς μου, οι οποίοι εργάζονται καθημερινά, σε πρωτόγνωρες και ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για την κοινωνία μας, συμβάλλοντας και αυτοί καθοριστικά στον αγώνα κατά της πανδημίας», σημείωσε η Άννα Ευθυμίου.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, η βουλευτής έθεσε προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τα εξής ερωτήματα:

Αν προτίθενται να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και με τι χρονικό ορίζοντα.

Αν προτίθενται να προβεί σε ενέργειες για την επανεξέταση του υφιστάμενου πλαισίου του π.δ. 373/2002 που αφορά τη δυνατότητα μετάταξης των Αστυνομικών γενικών καθηκόντων σε Αστυνομικούς ειδικών καθηκόντων.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ