Skip to main content

Ερώτηση Καράογλου για απαλλαγή των μυδοκαλλιεργητών από το τέλος επιτηδεύματος

Ο βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται να προχωρήσει σε ενέργειες για την απαλλαγή των μυδοκαλλιεργητών από το τέλος επιτηδεύματος.

Ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών για το αν προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο απαλλαγής των μυδοκαλλιεργητών από το τέλος επιτηδεύματος για το έτος χρήσης 2020, κατέθεσε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου.

Στην ερώτηση αναφέρει πως οι επαγγελματίες μυδοκαλλιεργητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια απρόσμενη εξέλιξη, καθώς κατά την υποβολή των δηλώσεων χρήσης του έτους 2020 παρατήρησαν ότι επιβαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος στις φορολογικές τους δηλώσεις, κάτι που δεν συνέβαινε το προηγούμενο έτος σύμφωνα με την εγκύκλιο 2140/2020.

Η συγκεκριμένη δημοσιεύτηκε στις 20 Αυγούστου 2020 με θέμα παροχή οδηγιών για τον τρόπο εφαρμογής της αναστολής του τέλους επιτηδεύματος στους αγρότες και αλιείς. Ωστόσο, η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος έρχεται σε αντίθεση με την ΚΥΑ 5756/21 (ΦΕΚ Β΄/3453/29.07.2021), αλλά και με τις επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, άρθρο 25, εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για αγρότες και αλιείς παράκτιας αλιείας υπό όρους (Ν. 4797/23.04.2021).

Με αφορμή τα παραπάνω, ο κ. Καράογλου ρωτά τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την απαλλαγή των μυδοκαλλιεργητών από το τέλος επιτηδεύματος.