Skip to main content

Ερώτηση Κούβελα για την επικείμενη συγχώνευση της Α΄ΔΟΥ Θεσσαλονίκης

Επιστολές προς τον Υφυπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ από φορείς της Θεσσαλονίκης για την άμεση ανάκληση της συγχώνευσης.

Τις έντονες αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, άλλων ελεύθερων επαγγελματιών και όχι μόνο, έχει προκαλέσει η με αριθμό απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σχετικά με την επικείμενη συγχώνευση της ΔΟΥ Α΄ Θεσσαλονίκης, Α-Β τάξεως με τη ΔΟΥ Ιωνίας Θεσσαλονίκης.

Με επιστολή τους μάλιστα, προς τον Υφυπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος ζητούν την άμεση ανάκληση της συγχώνευσης.

Για το θέμα κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Α΄ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας.

«Η συγχώνευση έχει αποφασιστεί για τον επόμενο Ιούνιο του έτους 2020, όπου για την ακρίβεια στις 8.6.2020, πρόκειται να μεταφερθεί η καθ' ύλην και κατά τόπον αρμοδιότητα της Α’ Δ.Ο.Υ.

»Η ρύθμιση αυτή δημιουργεί ουσιαστικά πρακτικά προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών προς το σύνολο των υπαγομένων δικηγόρων, αλλά και όλων των ελευθέρων επαγγελματιών, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, φοροτεχνικών, ιατρών, φαρμακοποιών και των εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά και πολιτών εν γένει», επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Κούβελας.

Όπως αναφέρει, «με χωρική αρμοδιότητα που προσδιορίζεται από τις οδούς Αριστοτέλους - Εγνατία – παραλιακή Λ. Νίκης και προς τα δυτικά, η Α' ΔΟΥ εξυπηρετεί, λόγω της χωροταξικής πυκνότητας, περίπου το ήμισυ του εμπορικού κέντρου της πόλης. Αντιβαίνει, λοιπόν, στην κοινή λογική η υποχρέωση να εξέρχονται πλέον του πολεοδομικού συγκροτήματος οι υπαγόμενοι φορολογούμενοι για να μεταβούν στις εγκαταστάσεις της ΔΟΥ Ιωνίας στην Ν. Ιωνία. Συνιστά μάλιστα τεράστια και αναίτια επιβάρυνση και ταλαιπωρία, καθώς θα καταστεί πλέον δεδομένη η χρονοβόρα και δυσχερής μετακίνησή τους με κάποιο μεταφορικό μέσο. Επιπλέον υφίσταται σοβαρή έλλειψη βασικών υποδομών της ΔΟΥ Ιωνίας για την υποδοχή του μεγάλου όγκου φορολογουμένων, όπως για παράδειγμα η ανυπαρξία χώρου στάθμευσης.

»Ως εκ τούτου, και με γνώμονα την κατά το δυνατόν μείωση της ταλαιπωρίας των φορολογουμένων, ο Δ.Σ.Θ αντιπροτείνει η Α' Δ.Ο.Υ. να συγχωνευτεί με την Ε' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης και για λόγους ιστορικούς να διατηρήσει την ονομασία της, ως η πρώτη Εφορία της πόλης, με έτος σύστασης το 1932».

Ο κ. Κούβελας στην ερώτησή του τονίζει:

«Επειδή από την επικείμενη απόφαση συγχώνευσης της ΔΟΥ Α΄ Θεσσαλονίκης, Α-Β τάξεως στη ΔΟΥ Ιωνίας Θεσσαλονίκης, προκαλούνται μεγάλα προβλήματα στο σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών και εμπόρων της πόλης.

Επειδή το ζήτημα της πιο ποιοτικής καθημερινότητας και της διευκόλυνσης του επαγγελματικού βίου των πολιτών, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Πολιτεία,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ποια η θέση του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα;

Προτίθεστε να ακυρώσετε άμεσα την απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προς όφελος των ελευθέρων επαγγελματιών και εμπόρων και εν γένει των υπαγόμενων στην αρμοδιότητα της Α΄  Θεσσαλονίκης πολιτών;

Ποιος ο προγραμματισμός και η θέση του Υπουργείου σχετικά με την προτεινόμενη συγχώνευση της Α’  Δ.Ο.Υ Θεσσαλονίκης με την Ε’ Δ.Ο.Υ, όπως αντιπροτείνει μεγάλη μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών της πόλης, με επιστολές του το τελευταίο διάστημα;

Υπάρχει άλλη αντιπρόταση από την πλευρά του Υπουργείου σας για μετεγκατάσταση της Α’ Δ.Ο.Υ, χωρίς απαραίτητα κατόπιν συγχώνευσης με άλλη ΔΟΥ, οπουδήποτε αλλού εντός της ευρύτερης περιοχής του Δικαστικού Μεγάρου της Θεσσαλονίκης;»