Skip to main content

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ σε Κικίλια για την προστασία των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών

Σε ερώτησή τους 46 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν πως αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά συννοσηρότητας.

Ερώτηση σχετικά με την προστασία της υγείας των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών και την ασφαλή λειτουργία των Ιδιωτικών Μονάδων Αιμοκάθαρσης, απευθύνουν προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας ότι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά συννοσηρότητας με άλλα σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα, καθώς και με ψυχικές ασθένειες, εμφανίζουν σημαντική λειτουργική επιβάρυνση των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού τους και βιώνουν μια σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Σήμερα, υπογραμμίζουν οι βουλευτές, πάνω από το 50%  των νεφροπαθών κάνουν αιμοκάθαρση σε ιδιωτικές Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης( ΜΧΑ), λόγω της διαχρονικής αδυναμίας των δημόσιων Μονάδων Τεχνητού Νεφρού ( ΜΤΝ) να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

Η συνθήκη της πανδημίας SARS-Cov-2, προσθέτουν οι βουλευτές, επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης. Παρότι, όπως υποστηρίζουν, εκδόθηκε οδηγία από τον ΕΟΔΥ (17/6/2020) με θέμα “Μέτρα πρόληψης και ελέγχου κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 σε μονάδες αιμοκάθαρσης – MTN”, είναι ζητούμενο το εάν και πώς εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα, καθώς και το ποιος  εποπτεύει την τήρησή τους. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης οδηγίας του ΕΟ-ΔΥ, συμπεριλαμβάνεται η εξής σύσταση : “η λήψη τροφής ή υγρών κατά τη διάρκεια της συνε-δρίας θα πρέπει να αποφεύγεται και να υλοποιείται πριν ή μετά την ολοκλήρωσή της.”

Είναι όμως γνωστό, σημειώνουν οι βουλευτές, ότι για τους νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε τακτική αιμοκάθαρση, η διατροφή συνιστά σημαντικό παράγοντα στην θεραπευτική τους προσέγγιση, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει ΧΝΑ και σακχαρώδης διαβήτης. Άρα, συμπληρώνουν, η α-παγόρευση λήψης τροφής κατά τη διάρκεια αιμοκάθαρσης μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμικά επεισόδια και άλλες σοβαρές παρενέργειες.

Επιπλέον, προσθέτουν οι βουλευτές, σε επιστολή την οποία απέστειλε από 18/2/2021 προς την ηγεσία του Υπουργείου  Υγείας και όλα τα Πολιτικά Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, το επι-στημονικό σωματείο “Ελληνικό Κολλέγιο Νεφρολογίας & Υπέρτασης” εξέφρασε προβληματισμούς αναφορικά με την πρόβλεψη της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του Ν. 4771 (ΦΕΚ Α’ 16/1-2-2021), δυνάμει της οποίας επιτρέπεται στις Ιδιωτικές Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, όταν δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες στελέχωσης τους με ειδικευμένους Νεφρολόγους, να προσ-λαμβάνουν Παθολόγους ή Καρδιολόγους μετά από  τρίμηνη εκπαίδευση σε δημόσια ή ιδιωτική ΜΧΑ.

Τέλος, υποστηρίζουν οι βουλευτές, σύμφωνα με διαμαρτυρίες νεφροπαθών και οικείων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι περισσότεροι υγειονομικοί που εργάζονται  στις ιδιωτικές Μονά-δες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα , με σοβαρό κίνδυνο οι Μονάδες αυτές να λειτουργήσουν ως «εστίες υπερμετάδοσης» της νόσου covid-19.

Επειδή, οι άνθρωποι με νεφρική ανεπάρκεια αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα με σημαντικά ποσοστά συννοσηρότητας και άρα έχουν ανάγκη εξειδικευμένης θεραπευτικής φροντίδας

Επειδή, η ασφαλής και αξιόπιστη  λειτουργία των ιδιωτικών μονάδων χρόνιας αιμοκάθαρσης είναι κομβικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των ασθενών και τη Δημόσια Υγεία

Επειδή, οι εργαζόμενοι σε δομές υγείας, όπως οι Ιδιωτικές Μονάδες Αιμοκάθαρσης, θα πρέπει να έχουν  προτεραιότητα στην εμβολιαστική κάλυψη, οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια.

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί σχετικά με την αναθεώρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ ως προς τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί αναφορικά με  όσα επισημαίνει στην επιστολή του το Ελληνικό Κολλέγιο Νεφρολογίας & Υπέρτασης;

3. Ποια πρόβλεψη υπάρχει  σχετικά με την εποπτεία  των υγειονομικών μέτρων στις ιδιωτικές Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης;