Skip to main content

Ερώτηση Μάρκου στη Βουλή για τον κίνδυνο λουκέτου στη ΒΙΠΕ

Η Κατερίνα Μάρκου ρώτησε τους αρμόδιους υπουργούς που οφείλεται το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει αναβαθμιστεί η Μονάδα Καθαρισμού Αποβλήτων.

Το θέμα της διακοπής λειτουργίας της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης στη Σίνδο αφού επίκειται, αύριο, στις 5 Ιουλίου, η σφράγιση της Μονάδας Καθαρισμού Αποβλήτων (ΜΚΑ) της ΒΙΠΕ σε εκτέλεση σχετικής απόφασης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, οδηγώντας σε πλήρες αδιέξοδο της εγκατεστημένες σε αυτήν επιχειρήσεις, φέρνει στη Βουλή η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Με αφορμή και σημερινό δελτίο τύπου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, η βουλευτής επισημαίνει ότι «η συνεχιζόμενη αδυναμία της έγκαιρης ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαδικασιών για την αναβάθμιση της Μονάδας όχι μόνο επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ιδίως το Θερμαϊκό Κόλπο, αλλά απειλεί πλέον ευθέως τη βιωσιμότητα δεκάδων βιομηχανικών επιχειρήσεων της περιοχής».

Ρωτά, λοιπόν, τους αρμόδιους υπουργούς που οφείλεται το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει παραδοθεί το έργο ώστε να αποφευχθεί η καταστροφική για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις εξέλιξη της σφράγισης της μονάδας και σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: α) τον Υπουργό Εσωτερικών, β) τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και γ) Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Με διακοπή λειτουργίας απειλείται η ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης

Σε διακοπή λειτουργίας θα οδηγηθεί επί της ουσίας η Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης στη Σίνδο αφού επίκειται, αύριο, στις 5 Ιουλίου, η σφράγιση της Μονάδας Καθαρισμού Αποβλήτων (ΜΚΑ) της ΒΙΠΕ σε εκτέλεση σχετικής απόφασης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οδηγώντας σε πλήρες αδιέξοδο της εγκατεστημένες σε αυτήν επιχειρήσεις.

Δραματική έκκληση έχει ήδη απευθύνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος με σχετικό δελτίο τύπου όπου καλεί την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. και την ΕΥΑΘ Α.Ε., που έχουν αναλάβει τα σχετικά έργα να «επιδείξουν θετικό και συνεργατικό πνεύμα για την ολοκλήρωση ενός ζωτικού έργου για τη βιωσιμότητα της ΒΙΠΕΘ. Ο βιομηχανικός κόσμος αναμένει την άμεση αντιμετώπιση των διαδικαστικών και διαχειριστικών προβλημάτων ώστε να ανακληθεί η απόφαση παύσης λειτουργίας και να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας της ΜΚΑ από την ΠΚΜ ώστε να αποφευχθούν οι σοβαρές για το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο αρνητικές επιπτώσεις και οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν απρόσκοπτα την ομαλή λειτουργία τους».

Η συνεχιζόμενη αδυναμία της έγκαιρης ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαδικασιών για την αναβάθμιση της Μονάδας όχι μόνο επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ιδίως το Θερμαϊκό Κόλπο, αλλά απειλεί πλέον ευθέως τη βιωσιμότητα δεκάδων βιομηχανικών επιχειρήσεων της περιοχής.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
 1) Που οφείλεται το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει παραδοθεί το έργο ώστε να αποφευχθεί η καταστροφική για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις εξέλιξη της σφράγισης της μονάδας;
 2) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να διασφαλίσετε την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων της ΒΙΠΕΘ;

Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου - Β’ Θεσσαλονίκης