Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019
x

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΑΘ

Ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης

Ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε εκχωρήσει ένα σημαντικό μέρος των μετοχών της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες επενδυτές (25,98%), ενώ η απελθούσα κυβέρνηση της Ν.Δ σκόπευε να δώσει ένα επιπλέον 23% της ΕΥΑΘ σε στρατηγικό επενδυτή, αλλά η διαδικασία σταμάτησε λόγω της προκήρυξης των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Με αφορμή τις δηλώσεις του νέου διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ Νίκου Παπαδάκη, ο οποίος ανέφερε ότι το μάνατζμεντ της ΕΥΑΘ ΑΕ θα παραμείνει στον έλεγχο του δημοσίου, καθώς «το νερό ανήκει σε όλους», χωρίς αυτό να σημαίνει πως το κράτος θα διατηρήσει το σημερινό ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στο θέμα πιθανής ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι «η άποψη αυτή δεν αποτελεί προσωπική θέση του Δ/ντα συμβούλου αλλά απηχεί τις απόψεις της κυβέρνησης. Με αυτές του τις δηλώσεις, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα για την πώληση και νέων μετοχικών πακέτων της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες, πράγμα που μπορεί να καταστήσει το δημόσιο, με τροποποίηση του σχετικού νόμου, μειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ, με κίνδυνο όχι μόνο να υποβαθμιστεί, αλλά και να χαθεί πλήρως ο έλεγχός της από το δημόσιο».

Αναλυτικότερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν «Το ΠΑΣΟΚ, προεκλογικά, με τοποθετήσεις των κ.κ. Γ. Μαγκριώτη, Ευαγγ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου, εξέφρασε την αντίθεση του στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ που προωθούσε η ΝΔ. Μάλιστα ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξη τύπου του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 2009, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, απάντησε κατά λέξη: «είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων. Και μάλιστα τώρα, με τις κλιματικές αλλαγές. Είναι ένας πολύτιμος πόρος, ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε».

Αναρωτιούνται, λοιπόν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «Σήμερα, 2 μήνες μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ υπαναχωρεί, όπως φαίνεται απο τις πρόσφατες δηλώσεις στην έκτακτη Γενική συνέλευση της εταιρίας του Νίκου Παπαδάκη, τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ».

«Κατόπιν τούτων, ερωτώνται ο κος και η κα Υπουργός:

Θα διαψεύσουν τη προοπτική που έθεσε ο δ/νων σύμβουλος ή συμμερίζονται τις απόψεις του για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ;

Με βάση ποια δεδομένα αναθεωρεί τόσο σύντομα τις προγραμματικές θέσεις της η κυβέρνηση;

Στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,5 δις. € που αναμένεται να έχει το δημόσιο το 2010, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού οικονομικών σε θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο, συμπεριλαμβάνονται και έσοδα από την πώληση μετοχικών πακέτων της ΕΥΑΘ;

Με δεδομένη την αντίθεση του Πρωθυπουργού στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων θα εγκαταλειφθεί κάθε πρόθεση περαιτέρω παραχώρησης μετοχών της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες; Θα προχωρήσουν και με ποιο χρονοδιάγραμμα στην επανάκτηση από το Ελληνικό Δημόσιο του 100% των μετοχών της ΕΥΑΘ;»A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ