Skip to main content

Ερώτηση της ΝΔ στη Βουλή για το αεροσκάφος από Βενεζουέλα

Ο βουλευτής Γιώργος Γεωργαντάς επισήμανε ξανά την ερώτηση της ΝΔ για ποιο λόγο η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα προσγείωσης του αεροσκάφους.

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την περίεργη υπόθεση με την παρουσία του κρατικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στο αεροπδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ζητά η Νέα Δημοκρατία με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή.

«Μετά από παρέλευση δύο ημερών εκδόθηκε τελικά επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) σχετικά με την άφιξη και την παραμονή του κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το Σάββατο, 2 Μαρτίου 2019. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή απέφυγε να τοποθετηθεί επίσημα παρά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα και τα εύλογα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν» αναφέρει βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Γεωργαντάς και προσθέτει «Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υ.Π.Α. το κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας που μετέφερε τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, κ Jorge Arreaza, αφίχθη στην Αθήνα για ανεφοδιασμό καυσίμων στις 13:59 (ώρα Ελλάδας) και αναχώρησε στις 17:47 (ώρα Ελλάδας). Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρέμεινε στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου, μέχρι να ολοκληρωθεί ο ανεφοδιασμός καυσίμων και η αναχώρηση του αεροσκάφους έγινε σύμφωνα με νέο κατατεθειμένο και εγκεκριμένο σχέδιο πτήσης. Είναι αναγκαίο άμεσα και με κάθε έγγραφο στοιχείο να απαντηθούν όσα ερωτήματα έχουν προκύψει και αφορούν τη συγκεκριμένη πτήση». Ρωτά τέλος Για ποιό λόγο η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα προσγείωσης του αεροσκάφους ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες απέρριψαν το σχετικό αίτημα; Για ποιό λόγο η κυβέρνηση αποσιώπησε την ύπαρξη των δύο εγκεκριμένων σχεδίων πτήσης που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Υ.Π.Α.;

Γιατί ενώ ο προβλεπόμενος χρόνος ανεφοδιασμού του αεροσκάφους δεν μπορεί να ξεπεράσει συνολικά τα 90 λεπτά, αυτό παρέμεινε στο αεροδρόμιο για 4 ώρες περίπου; Για ποιο λόγο το αεροσκάφος προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ θα μπορούσε να εφοδιαστεί με καύσιμα στο Άμπου Ντάμπι όπου βρίσκονταν πριν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, προκειμένου να επιστρέψει τελικά στη Βενεζουέλα; Παρακαλώ να κατατεθούν α) το εγκεκριμένο σχέδιο πτήσης που υποβλήθηκε αρχικά και β) το νέο σχέδιο πτήσης που εγκρίθηκε στη συνέχεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υ.Π.Α. Παρακαλώ όπως κατατεθούν επίσης τα πρακτικά από τους σχετικούς διαλόγους του Πύργου Ελέγχου του αεροδρομίου με τον πιλότο του αεροσκάφους. Επισημαίνεται η αναγκαιότητα αποστολής άμεσα του σχετικού αιτήματος στην αρμόδια υπηρεσία καθώς ως γνωστόν τα πρακτικά των διαλόγων αυτών φυλάσσονται για 35 ημέρες»