Skip to main content

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη δωρεά της ΔΕΗ στο ΕΣΥ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να δοθεί στη δημοσιότητα ο πλήρης φάκελος με τα έγγραφα που αφορούν στη δωρεά 5 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ στο ΕΣΥ.

Να δώσει η ΔΕΗ στη δημοσιότητα τον πλήρη φάκελο των εγγράφων που αφορούν στη δωρεά της Δημόσιας Εταιρείας Ηλεκτρισμού ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ στο ΕΣΥ για την αγορά υγειονομικού υλικού  όπως προστατευτικές στολές, μάσκες και άλλων αναλώσιμων υλικών χρήσιμων για τη διαχείριση και θεραπεία των ασθενών με κορωνοϊό στα δημόσια νοσοκομεία, ζήτησαν με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν την Τρίτη στη Βουλή ρος τους αρμοδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Υγείας 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον τομεάρχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε θέματα Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κείμενο της ερώτησης, η συγκεκριμένη δωρεά της ΔΕΗ προς το ΕΣΥ χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη δωρεά που είχε γίνει ποτέ προς το ΕΣΥ, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η διοίκηση της ΔΕΗ είχε δεσμευθεί  ότι το συνολικό ποσό για την αγορά του συνόλου του ιατροφαρμακευτικού υλικού και αναλωσίμων θα καλυπτόταν εξ ολοκλήρου από την εταιρεία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο κείμενο της επερώτησης:

«Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι προχώρησε άμεσα στην αγορά από την Κίνα:

    1.500.000 μασκών FPP2Q και FPP3Q,75.000 προστατευτικών στολών Q, TYVEC800 Series Q kai TYVEC 600 Series και 50.000 προστατευτικών γυαλιών Q. Το υλικό θα ερχόταν με ειδική ναυλωμένη πτήση από την Κίνα, το κόστος της οποίας θα καλύπτονταν εξ ολοκλήρου από τη ΔΕΗ.
    Στις 6 Απριλίου 2020 με δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας ανακοινώθηκε ότι παραλήφθηκαν 507.600 μάσκες τύπου FPP2 και 12.022 προστατευτικές στολές τύπου TYVEC.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της ΔΕΗ, από τις 23.3.2020 μέχρι σήμερα έχουν συναφθεί δύο συμβάσεις από την Διεύθυνση Υλικού και Προμηθειών της εταιρείας  με την εταιρεία ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΚΑΡΓΚΟ Α.Ε για ναύλωση αεροσκάφους από Κίνα προς Αθήνα. Η υπ΄αριθμ. 6300020376 σύμβαση που υπογράφηκε στις 23/3/2020 έναντι ποσού 650.000€ καιυπ΄αριθμ.6300020415 σύμβαση που υπογράφηκε στις 30/3/2020 έναντι ποσού 1.010.000 €».

Οι 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι έως και σήμερα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα σχετικά με την εν λόγω προμήθεια και καλεί τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και Υγείας να δημοσιοποιήσουν όλα τα έγγραφα σχετικα με τα αποδεικτικά στοιχεία της συγκεκριμένης αγοράς.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ που άντλησε από το ενεργητικό της η ΔΕΗ για τη χορήγηση της δωρεάς δεν ανήκαν στην εταιρεία, αλλά πρόκειται για «χρήματα του ελληνικού λαού» και ζητείται «πλήρης διαφάνεια» για τον τρόπο, τον σκοπό και τα φυσικά - νομικά πρόσωπα στα οποία δαπανήθηκαν για την προμήθεια του υγειονομικού υλικού.