Skip to main content

Ερώτηση Βόζεμπεργκ στην Κομισιόν για τις δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις δηλώσεις του Μπεκίρ Μποζντάγ.

Την έντονη αντίδραση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κ. Ελίζας Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου, Μπεκίρ Μποζντάγ, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απελευθέρωση των Τούρκων αξιωματικών που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά της τουρκικής Κυβέρνησης τον Ιούλιο 2016.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου, οι οποίες «παραβιάζουν κάθε έννοια κράτους δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας, που η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να σέβεται λόγω της ενταξιακής της πορείας στην Ε.Ε». Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Βόζεμπεργκ ζήτησε την άμεση και αυστηρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι εξακολουθούν να κρατούνται αυθαίρετα και παράνομα για 97η ημέρα - χωρίς δικαστική κρίση - σε τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας οι δύο Έλληνες αξιωματικοί που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές την 1η Μαρτίου 2018.

«Σε ένα παραλήρημα απαράδεκτων δηλώσεων, ο Τούρκος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μπεκίρ Μποζνταγ, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά της Ελλάδας για το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά της τουρκικής κυβέρνησης της 15ης Ιουλίου 2016» αναφέρει το κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού.

«Συγκεκριμένα», συνεχίζει η ίδια, «ο Τούρκος αξιωματούχος στρέφεται κατά της απόφασης της Ελληνικής δικαιοσύνης για την απελευθέρωση των Τούρκων αξιωματικών μετά την παρέλευση του ανώτατου χρόνου κράτησης, αναφέροντας με θρασύτητα ότι η Ελλάδα προστατεύει πραξικοπηματίες, όπως κάποιες άλλες χώρες προστατεύουν τρομοκράτες».

Μάλιστα, σημειώνει η κ. Βόζεμπεργκ, έφτασε στο σημείο να απειλήσει ότι πρόκειται οι τουρκικές αρχές να απαγάγουν τους πραξικοπηματίες στην ελληνική επικράτεια και να τους επιστρέψουν στην Τουρκία.

«Δεδομένου ότι τέτοιου είδους προκλητικές δηλώσεις και απειλές από πλευράς της επίσημης τουρκικής ηγεσίας παραβιάζουν κάθε έννοια κράτους δικαίου, αλλά και τις σχέσεις καλής γειτονίας, τη στιγμή μάλιστα που οι δύο Έλληνες αξιωματικοί εξακολουθούν να κρατούνται αυθαίρετα και παράνομα στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας για 97η ημέρα χωρίς δικαστική κρίση», η ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή:

«Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, προκειμένου να εγκαλέσει άμεσα την Τουρκία για τις κλιμακούμενες ανωτέρω προκλήσεις και να την επαναφέρει στην τάξη και στο σεβασμό του κράτους δικαίου, που η Τουρκία παρά την ευρωπαϊκή της προοπτική περιφρονεί εσκεμμένα και συστηματικά;».