Skip to main content

Έρχεται διπλό ΕΤΑΚ και μεγάλη αύξηση αντικειμενικών τιμών...

Αποφασιστικό χτύπημα κατά της ακίνητης περιουσίας θεωρείται ότι είναι η ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει έκτακτη εισφορά για περιουσίες μεγαλύτερες των 400.000 ευρώ.
Αποφασιστικό χτύπημα κατά της ακίνητης περιουσίας θεωρείται ότι είναι η ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει έκτακτη εισφορά για περιουσίες μεγαλύτερες των 400.000 ευρώ. Και σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, αυτή δεν είναι παρά η αρχή. Αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, δεν αποκλείεται η κίνηση αυτή να είναι προπομπός της νέας, γενναίας, αύξησης των αντικειμενικών τιμών. Οι υπόνοιες στηρίζονται στο γεγονός ότι αρχικώς, «μεγάλη ακίνητη περιουσία» θεωρούνται αυτή που ξεπερνούσε τις 600.000 ευρώ. Εκεί υποτίθεται ότι θα έθετε τον πήχη το υπουργείο Οικονομικών.

Η απόφαση, όμως, να επιβληθεί έκτακτη εισφορά από 400.000 ευρώ και πάνω, πέραν του ΕΤΑΚ για το 2009, ενισχύει την εκτίμηση ότι η αναδιάρθρωση στις αντικειμενικές θα είναι ριζική. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, όποιος διαθέτει πλέον δύο διαμερίσματα στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη - κι όχι απαραίτητα σε προνομιούχες περιοχές - θα κληθεί να καταβάλει το διπλό χαράτσι. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτή η περιουσία δεν είναι μεγάλη, αλλά μεσαία, όμως αυτό δεν φαίνεται να πτοεί το οικονομικό επιτελείο, που φαίνεται να χάνει το μέτρο, μπροστά στην αδήριτη ανάγκη να συγκεντρώσει έσοδα.