Skip to main content

Έρχεται «τυφώνας» Μπουτάρη σε περίπτερα και τραπεζοκαθίσματα

Ξηλώνονται περίπτερα, τραπεζοκαθίσματα και αυθαίρετες κατασκευές των καταστημάτων εστίασης. Μήνυμα κατά πάντων για εφαρμογή του νόμου αναφορικά με τη διασφάλιση του δημόσιου χώρου έστειλε ο Γιάννης Μπ

της Κάτιας Γερακαρίτου


Μήνυμα κατά πάντων για την εφαρμογή του νόμου αναφορικά με τη διασφάλιση του δημόσιου χώρου έστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η κατάσταση είναι απολύτως ξεχειλωμένη, όσο αναφορά με τα τραπεζοκαθίσματα και τη μουσική από τα καταστήματα, ενώ έδωσε ένα πρώτο στίγμα σχετικά με τις προθέσεις του δήμου για τις αλλαγές που θα δρομολογηθούν και στα περίπτερα.

«Εάν θέλουμε να ζούμε σε ένα μπάχαλο δεν κάνουμε τίποτα, αφήνουμε τα πράγματα, όπως είναι. Όμως, εμείς αποφασίσαμε να εφαρμόζουμε το νόμο και θα είμαστε απολύτως αυστηροί» είπε χαρακτηριστικά.

Παράνομες όλες οι άδειες των περιπτέρων

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Αντιδημάρχου Διαχείρισης Πόρων και Οικονομικής Ανάπτυξης, Χασδάι Καπόν ότι όλες οι άδειες στα περίπτερα και καταστήματα πώλησης καπνού δόθηκαν από την πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης(αρμοδιότητα της οποίας ήταν πριν τον Καλλικράτη και η οποία πλέον μεταφέρθηκε στον δήμο Θεσσαλονίκης) παράνομα και καθ΄υπέρβαση του αριθμού που προβλέπεται. . Όπως ανέφερε, ενώ βάσει νόμου προβλέπεται με τα πληθυσμιακά δεδομένα ο δήμος να είχε συνολικά 890 περίπτερα και μαγαζιά πώλησης καπνικών προϊόντων, η πρώην νομαρχία έδωσε 1.486 άδειες. «Έχουμε ξεκινήσει να καταγράφουμε ποια από αυτά τα μαγαζιά και τα περίπτερα λειτουργούν», υπογράμμισε ο κ. Καπόν, σημειώνοντας ότι έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός από αυτά δεν είναι σε λειτουργία.

Στόχος του δήμου είναι αρχικά να απομακρυνθούν τα περίπτερα – φαντάσματα, όπως τα χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, δηλαδή, τα περίπτερα εκείνα που δεν έχουν ιδιοκτήτη και δεν έχουν ενοικιαστεί, προκειμένου να απελευθερωθεί χώρος από τα πεζοδρόμια. Αναφορικά με τα περίπτερα – «μικρά σούπερ μάρκετ», τα οποία καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο, από αυτό προβλέπεται, όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, ο δήμος θα ανακατατάξει τους χώρους των περιπτέρων, προκειμένου να απελευθερωθούν τα πεζοδρόμια. «Τα πεζοδρόμια πρέπει να είναι ελεύθερα, δεν μπορεί να είναι όπως εκείνα στην οδό Τσιμισκή με Αριστοτέλους», σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Έρχονται αλλαγές και στα καφέ στη Μ. Κάλλας

Μετά την τάξη που επιχειρείται να μπει στην Ικτίνου, όπου το σχέδιο εφαρμόζεται πιλοτικά και τις αλλαγές που δρομολογούνται στην πλατεία Αριστοτέλους, η δημοτική αρχή βάζει πλώρη και για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Ποσειδωνίου.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέα Κουράκη έχει ξεκινήσει μια διαδικασία, προκειμένου να υπάρξει μια αυτοδέσμευση από την πλευρά των καταστηματαρχών για να απομακρύνουν τα τραπεζοκαθίσματά τους. Συγκεκριμένα, ο δήμος έχει καταστήσει σαφές ότι θα δώσει την άδεια μουσικής (ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα η διαδικασία για την παράταση του ωραρίου μουσικής), με την προϋπόθεση ότι οι ίδιοι οι καταστηματάρχες θα κατεδαφίσουν τις αυθαίρετες κατασκευές. Ήδη σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, ο δήμος έλαβε δυο δεσμεύσεις με υπεύθυνες δηλώσεις και χρονοδιαγράμματα από καταστηματάρχες. «Πιστεύουμε ότι έως το τέλος της χρονιάς η ιστορία θα έχει λάβει τέλος» είπε χαρακτηριστικά.

Πλατεία Αριστοτέλους

Προς το τέλος Ιουνίου αναμένεται η αρμόδια αντιδημαρχία να προχωρήσει στις αλλαγές στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα καθοριστεί με κίτρινη γραμμή ο χώρος που θα δοθεί για τα τραπεζοκαθίσματα, θα τοποθετηθούν ομοιόμορφες ομπρέλες και τα μετακινούμενα χωρίσματα, ύψους έως και 1,60 μ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κουράκη υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο θα μειωθούν περίπου στο 30% τα τραπεζοκαθίσματα. Ορισμένα καταστήματα έχουν αναπτύξει 100% περισσότερα παράνομα τραπεζοκαθίσματα από την άδεια που εξασφάλισαν. «Πιστεύουμε ότι με τα πρώτα μέτρα ο μέσος όρος θα μειωθεί κατά 30%, ενώ θα υπάρχουν διάδρομοι από 1,5 έως 2 μέτρα για τη διέλευση των πεζών», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.

Την ερχόμενη εβδομάδα η β΄φάση παρεμβάσεων στην Ικτίνου

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ικτίνου, ήδη μειώθηκαν κατά 30% τα τραπεζοκαθίσματα, που καταλάμβαναν παράνομο δημόσιο χώρο. Την ερχόμενη εβδομάδα, πάντως, αναμένεται η δεύτερη φάση της επέμβασης, όπου θα προσδιοριστεί ο χώρος που θα παρκάρουν τα μηχανάκια, καθώς και από που θα γίνεται η τροφοδοσία των καταστημάτων, είτε από χώρο στην Τσιμισκή είτε στην Μακένζι Κινγκ.

Σύμφωνα, πάντως, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, το σύστημα λειτουργεί πιλοτικά και ήδη υπάρχουν αλληλοκαρφώματα αλλά και παράπονα, τόσο από την πλευρά των καταστηματαρχών, όσο και των κατοίκων. «Εάν δεν λειτουργήσει καλά το σύστημα, υπάρχει και μια δεύτερη σκέψη για την περιοχή» σημείωσε.