Skip to main content

Έρχονται και αεροπλάνα από το Ισραήλ;

Μετά τις προσπάθειες προσέλκυσης κρουαζιερόπλοιων από το Ισραήλ, για να πιάνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να εγκαθιδρυθ

Μετά τις προσπάθειες προσελκύσεις κρουαζιερόπλοιων από το Ισραήλ, που θα «πιάνουν» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος δήλωσε ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να εγκαθιδρυθεί αεροπορική σύνδεση μεταξύ Θεσσαλονίκης-Τελ Αβίβ. Ο κ. Γερουλάνος συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της αποστολής στην παγκόσμια έκθεση τουρισμού « ΙΜΤΜ 2011-17η International Mediterranean Tourism Market».

Η περαιτέρω ενίσχυση της επισκεψιμότητας των Ισραηλινών στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών του κ. Μπουτάρη με πολιτειακούς παράγοντες, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, της χριστιανορθόδοξης κοινότητας, Ελλήνων επιζώντων του Ολοκαυτώματος, τουριστικούς-επιχειρηματικούς φορείς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ισραήλ, κ. Σίμον Πέρες, κατά παρέκκλιση του πρωτοκόλλου της ισραηλινής Προεδρίας χωρίς προκαθορισμένο ραντεβού, χάρη στις αναμνήσεις του κ. Πέρες από τη Θεσσαλονίκη και την ιδιαίτερη σημασία που προσδίδει σ’ αυτήν ως κοιτίδα μιας από τις σημαντικότερες Εβραϊκές Κοινότητας του κόσμου. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μπουτάρης ζήτησε τη συνδρομή του κ. Πέρες στην προσπάθεια επαναπατρισμού των αρχείων της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης από τη Μόσχα.

Συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄, ο οποίος του ανέφερε την επιθυμία του για ίδρυση Εξαρχίας Παναγίου Τάφου στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε συνάντηση με εκπροσώπους του Οργανισμού Ελλήνων Επιζώντων του Ολοκαυτώματος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε να συμβάλει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του στην προώθηση του αιτήματος των μελών του Οργανισμού προς την ελληνική πολιτεία για ανάκτηση της Ελληνικής Υπηκοότητας που έχασαν όταν μεταπολεμικά εγκατέλειψαν την Ελλάδα και κατέφυγαν στο Ισραήλ.

Σε συνάντησή του με το δήμαρχο Τελ Αβίβ-Γιάφο, κ. Ρον Χουλντάι, ο κ. Μπουτάρης έθεσε το ζήτημα της σύσφιγξης των σχέσεων των δύο δήμων, καθώς η αδελφοποίησή τους (1994) γρήγορα ατόνισε. Οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν να προγραμματιστεί επίσημη επίσκεψη του κ. Χουλντάι στη Θεσσαλονίκη τους επόμενους μήνες, με συγκεκριμένη ατζέντα, αλλά και να δρομολογηθούν συναντήσεις σε επίπεδο Αντιδημάρχων για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων εμπειριών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής, διαχείρισης απορριμμάτων και διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπουτάρης παρουσίασε τα θέλγητρα της πόλης και έκανε αναφορά στην πολυπολιτισμική ιστορία της και στην πρόθεσης της νέας δημοτικής αρχής για προσέλκυση ισραηλινών τουριστών.