Skip to main content

ΕΣΕΕ: Η αύξηση 11% στον κατώτατο μισθό ξεπερνά τις αντοχές των ΜμΕ

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Γιώργος Καρανίκας, πάγια θέση της ΕΣΕΕ είναι να υπάρξει πραγματική βελτίωση στο οικονομικό κλίμα.

Δύο προϋποθέσεις θέτει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας για την ομαλή μετάβαση στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καρανίκας η αύξηση θα πρέπει να είναι σταδιακή–μέχρι το 2022- και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας και της αγοράς.

Δεύτερον, να είναι σε θέση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να την αντιμετωπίσουν, με μία αντίστοιχη ουσιαστική μείωση στο μη μισθολογικό κόστος, κάτι το οποίο κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει.

«Το ανακοινωθέν ποσοστό του 11% ξεπέρασε το όριο των προσδοκιών και των αντοχών που έχει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η ελληνική οικονομία.  Να μην ξεχνάμε ότι, το αυξημένο κόστος καλείται και πάλι να καταβληθεί από το ίδιο πορτοφόλι, το οποίο παραμένει κενό τραπεζικής χρηματοδότησης και παράλληλα καλύπτει παράλογη φορολόγηση, αυξημένα εργοδοτικά κόστη, ασφαλιστικές εισφορές, μισθούς, ενοίκια, δημοτικά τέλη, ρυθμίσεις ή καταβολές δανείων, ενώ ο κάτοχός του προσπαθεί στο τέλος κάθε μήνα να ισορροπήσει ψυχολογικά μεταξύ του διλήμματος, αν αξίζει να κρατά την επιχείρησή του ανοιχτή ή όχι», επισημαίνει ο κ. Καρανίκας λέγοντρας πως οι έμποροι θα επιθυμούσαν ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί πιο λελογισμένα, ρίχνοντας, τουλάχιστον προς το παρόν, το βάρος του σε χαμηλότερες εισφορές και φόρους στην εργασία.

«Πάγια θέση της ΕΣΕΕ παραμένει ότι, για να υπάρξει πραγματική βελτίωση στο οικονομικό κλίμα και αντίστοιχα στην αύξηση των κατώτατων αμοιβών με ορίζοντα διατήρησης και αύξησης των θέσεων εργασίας, χρειάζονται περισσότερο δομικές παρεμβάσεις και ένα συντονισμένο σχέδιο επανεκκίνησης της ανάπτυξης», καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.