Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020
x

ΕΣΗΕΜΘ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ

Η Ένωση κάνει λόγο για ατεκμηρίωτη καταγγελία της Πολυξένης Αδάμ-Βελένη που οδήγησε στο «πάγωμα» της προβολής εκπομπής που προετοίμαζε δημοσιογράφος

Την προσπάθεια παραγόντων του κρατικού μηχανισμού «να παρέμβουν στο δημοσιογραφικό έργο με στόχο να αποσιωπηθεί έρευνα με τα ευρήματα της οποίας προεξόφλησαν ότι διαφωνούν» αποδοκιμάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, μια ατεκμηρίωτη καταγγελία της αναπληρώτριας Προϊσταμένης της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Πολυξένης Αδάμ-Βελένη προκάλεσε έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να «παγώσει» η προβολή  της εκπομπής που προετοίμαζε για την ΕΡΤ3 η δημοσιογράφος Σύνθια Σάπικα με αντικείμενο το Μετρό Θεσσαλονίκης. Η ίδια λόγω της ιδιότητάς της, είχε κληθεί στη σχετική έρευνα και είχε παραχωρήσει συνέντευξη στη δημοσιογράφο, εκ των υστέρων όμως έκρινε ότι τα ερωτήματα που της ζητήθηκε να απαντήσει δεν την ικανοποιούσαν και απαίτησε να μη συμπεριληφθεί το σχετικό υλικό στην εκπομπή. Το παράδειγμά της, σύμφωνα πάντα με την Ένωση, ακολούθησε και ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Γιάννης Μυλόπουλος, ζητώντας να μην περιληφθεί στην εκπομπή συνέντευξη που είχε δώσει.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει «για μιαν ακόμη φορά ότι την ευθύνη για τη διαμόρφωση της δημοσιογραφικής ύλης φέρουν αποκλειστικά οι δημοσιογράφοι, και αυτοί κρίνονται για το αποτέλεσμα. Οι προσπάθειες κρατικών αξιωματούχων να καθορίσουν το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα της δημοσιογραφικής έρευνας είναι ξεκάθαρα εξωθεσμικές παρεμβάσεις, δείχνουν απαξίωση της ενημέρωσης και στρεβλή αντίληψη για τα όρια της εξουσίας που παρέχει μια δημόσια θέση».

Καλεί, δε, την ΕΡΤ ΑΕ «να μην ενδώσει σε τέτοιες εκβιαστικές εξωθεσμικές παρεμβάσεις και να υπερασπιστούν το δικαίωμα της συναδέλφου να καθορίσει το περιεχόμενο του δημοσιογραφικού έργου της με αποκλειστικό γνώμονα τη δεοντολογία και την ελευθερία της έκφρασης». «Η ολοκλήρωση και η προβολή της εκπομπής είναι η απάντηση στις απόπειρες περιορισμού της δημοσιογραφικής ελευθερίας», καταλήγει η Ένωση.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ