Skip to main content

ΕΣΗΕΜΘ: Υπερβολικές κι αντιδεοντολογικές οι περιγραφές για την 10χρονη

Η ΕΣΗΕΜΘ τονίζει ότι δεν χρειάζονται περιγραφές ικανές να εξάψουν τη φαντασία μιας «αδηφάγου» μερίδας αναγνωστών και τηλεθεατών.

Υπερβολικές και αντίθετες με κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας χαρακτηρίζει το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜΘ τις λεπτομερείς πτυχές της υπόθεσης απαγωγής της 10χρονης μαθήτριας στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, καλώντας όλους τους δημιογράφους να μην προχωρούν σε αναφορές και περιγραφές που βλάπτουν την εικόνα των θυμάτων.

Αναλυτικά:

«Το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜΘ με αφορμή το πλήθος των τελευταίων δημοσιευμάτων, εκπομπών και σχολίων στον τύπο, σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε ιστότοπους και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το θέμα της απαγωγής 10χρονης μαθήτριας έξω από σχολείο της Τούμπας Θεσσαλονίκης και τα όσα αναφέρονται με λεπτομέρειες για αυτά που υπέστη η ανήλικη, έχει να επισημάνει τα εξής:

1. Θεωρεί πράγματι υπερβολικές και αντίθετες με κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας τις λεπτομερείς αναφορές των πτυχών της υπόθεσης, που περιγράφουν τα όσα βίαια και αποκρουστικά διέπραξε η φερομένη ως δράστιδα σε βάρος της μαθήτριας, καθώς με τον τρόπο αυτό ελλοχεύει ο κίνδυνος απρεπούς και βάναυσης έκθεσης της ανήλικης στα μάτια της κοινής γνώμης με ενδεχόμενο στιγματισμού και έμμεσης διαπόμπευσής της. Η καταγραφή και μόνο των κατηγοριών με τον τρόπο, που διατυπώθηκαν κατά την άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον της 33χρονης κατηγορουμένης από την εισαγγελία, είναι αρκετή για να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη τα όσα υπέστη το θύμα της απαγωγής, χωρίς να χρειάζονται περιγραφές, ικανές να εξάψουν την φαντασία μιας «αδηφάγου» μερίδας αναγνωστών και τηλεθεατών.

2. Υπενθυμίζει σε όλους τους συναδέλφους δημοσιογράφους, αλλά και σε όσους ασκούν «παράπλευρο» ενημερωτικό ή σχολιογραφικό έργο, ότι οι διατάξεις του άρθρου 2 του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας (παράγραφοι β και στ) προβλέπουν πλήρως την προστασία της προσωπικότητας, της αξιοπρέπειας και της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, ιδιαίτερα δε των ανηλίκων με την ειδική επισήμανση ότι οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να μην αποκαλύπτουν την ταυτότητα των θυμάτων βιασμών ή ασελγών πράξεων, αποπλανήσεων κλπ.

3. Το γεγονός ότι υπήρξε νωρίτερα δημοσίευση των στοιχείων της εν λόγω μαθήτριας από το «Χαμόγελο του Παιδιού» με σκοπό τον εντοπισμό και την ανεύρεση της ανήλικης δεν καλύπτει την εκ των υστέρων απρεπή έκθεσή της στην κοινή γνώμη. Η εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας γίνεται κάθε φορά με βάση την εξέλιξη των γεγονότων και τις εκάστοτε ανακύπτουσες ανάγκες προστασίας των πολιτών, ιδιαίτερα δε των ανηλίκων, χωρίς επίκληση προηγουμένων ανακοινώσεων. Η αρχική δημοσίευση των στοιχείων έγινε στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού, που εν προκειμένω ήταν η ανεύρεση της ανήλικης και η προστασία της ζωής της.

4. Κατόπιν αυτών το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί όλους τους συναδέλφους να συναισθανθούν το μέγεθος της κοινωνικής ευθύνης τους και της επαγγελματικής ηθικής και να αποφεύγουν τέτοιου είδους αναφορές και περιγραφές, που αφ΄ ενός μεν βλάπτουν την εικόνα των θυμάτων βιαίων και ασελγών πράξεων με πιθανές συνέπειες στη μετέπειτα ζωή τους και αφ ετέρου μειώνουν την αξιοπιστία των ΜΜΕ και γενικότερα του τύπου.


Τα μέλη του Συμβουλίου

Νικόλαος Ασλανίδης

Νικόλαος Δημαράς

Παύλος Νεράντζης

Σωτήρης Θεολογίδης

Νικόλαος Βολωνάκης»