Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη μπήκε ξανά στον χάρτη της κρουαζιέρας - Οφέλη για την τοπική οικονομία

Οι φορείς της πόλης τόνισαν σε εκδήλωση της Celestyal Cruises ότι είναι αισιόδοξα τα μηνύματα για την επόμενη μέρα της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την επόμενη μέρα της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη, που ήδη βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό τόνισαν οι φορείς της πόλης που συμμετείχαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο κρουαζιερόπλοιο Celestyal Crystal της εταιρείας Celestyal Cruises, που πραγματοποιεί το δεύτερο δρομολόγιό του με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφεραν, οι φετινές προσεγγίζεις κρουαζιερόπλοιων ξεπερνούν τις 62, πολλαπλάσιες σε σχέση με το 2021, εκ των οποίων για πρώτη φορά οι μισές θα είναι με την πόλη ως home port. Οι προσεγγίσεις θα γίνουν από 17 πλοία συνολικά 12 εταιρειών, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι οι αφίξεις θα είναι αυξημένες την επόμενη χρονιά.

Ο διευθυντής Επιχειρήσεων της Celestyal Cruises, Καπετάν Γιώργης Κουμπενάς, ανέφερε ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί τακτικά από το 2021 τη Θεσσαλονίκη, από φέτος ως και λιμάνι εκκίνησης, προσελκύοντας επιβάτες από Βόρεια Ελλάδα. Όπως είπε, είναι η δεύτερη κρουαζιέρα για φέτος με προορισμό το Κουσάντασι της Τουρκίας και ελληνικά λιμάνια (Ρόδο Ηράκλειο Σαντορίνη Μύκονο Μήλο και Πειραιά), ενώ για φέτος θα εκτελεστούν συνολικά 30 κρουαζιέρες με λιμάνι εκκίνησης την πόλη, με τελευταία αναχώρηση στις 30 Οκτωβρίου. Ο ίδιος ανέφερε ότι για το 2023 προγραμματίζονται περίπου 40 προσεγγίσεις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δρομολογηθούν και ακόμα μεγαλύτερα πλοία. Ο κ. Κουμπενάς τόνισε πως με την υποστήριξη του ΟΛΘ και των τοπικών λιμενικών, τελωνειακών και αστυνομικών αρχών, αλλά και τη συνεργασία του δήμου και της περιφέρειας, θα υπάρξει συνέχεια ώστε να εδραιωθεί η πόλη ως κόμβος κρουαζιέρας, κάτι που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο για την τοπική οικονομία, που υπολογίζεται σε 400 ευρώ ανά επιβάτη.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ανέφερε ότι οι φετινές προσεγγίσεις σε όλη τη χώρα υπερβαίνουν τις 700, εκ των οποίων οι 570 και πλέον home port. «Φιλοδοξούμε να περάσουμε τα νούμερα του 2019 και ελπίζουμε να είναι ανάλογες και οι πληρότητες», ανέφερε, τονίζοντας πως η χώρα έχει λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε η χώρα να καταστεί σημαντικός προορισμός για κρουαζιέρα. Όπως είπε, βρίσκεται σε η δημιουργία πλατφόρμας ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης των πλοίων που προσεγγίζουν την Ελλάδα, ενώ πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για τα κρουαζιερόπλοια, όπου θα καθορίζονται τα ελάχιστα μέτρα ασφαλείας.

Μήνυμα έστειλε και η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία τόνισε πως η χώρα στάθηκε όρθια εξαιτίας του τουρισμού κι αυτό οφείλεται και στην κρουαζιέρα, η οποία έχει σημαντική διάδραση και με άλλες μορφές τουρισμού.

Ρεκόρ αφίξεων και εσόδων από τον τουρισμό φέτος προέβλεψε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος τόνισε πως έργα, όπως ο 6ος προβλήτας, η σύνδεση λιμανιού με την ΠΑΘΕ και σιδηροδρομικά, αλλάζουν εικόνα την πόλης και δημιουργούν νέες ευκαιρίες τουριστικής ανάπτυξης.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε πως η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία είναι από καλύτερους προορισμούς της Μεσογείου για κρουαζιέρα, καθώς είναι κοντά με νησιά του Αιγαίου και με άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, ενώ το λιμάνι βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και σε απόσταση 60 λεπτών μπορεί ο επιβάτης να επισκεφτεί οποιοδήποτε σημείο ενδιαφέροντος είτε για πολιτιστικό τουρισμό, είτε για τουρισμό ευεξίας, είτε για τουρισμό γαστρονομίας, είτε για τουρισμό που σχετίζεται με λίμνες, βουνά και περιπατητικές διαδρομές. Αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στον τουρισμό κρουαζιέρας, ειδικά δεδομένου ότι προχωρούν και οι υποδομές, η καθυστέρηση των οποίων μαζί με την πανδημία κράτησαν την περιοχή πίσω.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε μήνυμά του ανέφερε πως η άνοδος της κρουαζιέρας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για Θεσσαλονίκη, καθιστώντας την κρίσιμο κόμβο για επιτυχή επανέναρξη κρουαζιέρας στην Ελλάδα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε, αυτό είναι μεγάλη επιτυχία της πόλης που θα έχει πολλαπλά οφέλη για τοπική οικονομία.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος ΔΣ της ΟΛΘ ΑΕ, Θάνος Λιάγκος, ανέφερε πως όλοι συνεισέφεραν στην αύξηση των αφίξεων κατά 250% σε σχέση με πέρσι, ενώ εξέφρασε την ευχή να τα... εκατοστήσουμε τα δρομολόγια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αλέξανδρος Θάνος, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και η Γενική Γραμματέας της Med Cruise, Αιμιλία Παπαχρήστου.