Skip to main content

Αισιοδοξία για την οικονομία σε Ελλάδα και ΕΕ

Σε αναθεώρηση προς το καλύτερο των οικονομικών προβλέψεων για την Ελλάδα, την ευρωζώνη και το σύνολο της ΕΕ προχώρησε η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Επιτροπής η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 4,3%, ποσοστό καλύτερο από το 4,1% της προηγούμενης πρόβλεψης στις αρχές Μαίου. Το 2022 η Ελλάδα θα έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη με αύξηση του ΑΕΠ 6,0%.

Όπως επισημαίνει η έκθεση η ελληνική οικονομία κατέγραψε σημαντική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο λόγω, κυρίως, της ανάκαμψης των εξαγωγών στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ για το 2022 αναμένει σημαντική ώθηση που θα υποστηριχθεί από τους κοινοτικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Τονίζει επίσης ότι η ανεργία θα υποχωρήσει οριακά το 2021, ενώ τα κρατικά μέτρα στήριξης αναμένεται να μετριάσουν τις επιπτώσεις στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας και να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση και υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Βελτίωση σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις

Για την ευρωζώνη η Κομισιόν προβλέπει 4,8% αύξηση του ΑΕΠ φέτος και 4,5% το 2022. Σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις του Μαίου ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021 είναι σημαντικά υψηλότερος στην ΕΕ(+0,6 εκατοστιαίες μονάδες) και στη ζώνη του ευρώ (+0,5 εκατοστιαίες μονάδες), ενώ για το 2022 είναι ελαφρώς υψηλότερος και στις δύο περιπτώσεις (+0,1 εκατοστιαίες μονάδες). Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να επανέλθει στο προ της κρίσης επίπεδο το τελευταίο τρίμηνο του 2021, τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ, δηλαδή για τη ζώνη του ευρώ ένα τρίμηνο νωρίτερα σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις.

Η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί λόγω διαφόρων παραγόντων. Συγκεκριμένα η οικονομική δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο του 2021 υπερέβη τις προσδοκίες, ενώ η πρόοδος των εμβολιασμών οδήγησε σε μείωση του αριθμού νέων λοιμώξεων και νοσηλειών, γεγονός που επέτρεψε στα κράτη-μέλη να ανοίξουν εκ νέου τις οικονομίες τους κατά το δεύτερο τρίμηνο. Το άνοιγμα ωφέλησε ιδίως τις επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν την αναζωογόνηση της τουριστικής δραστηριότητας εντός της ΕΕ, η οποία αναμένεται να ευνοηθεί περαιτέρω από την έναρξη εφαρμογής του νέου Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ την 1η Ιουλίου. Από κοινού, οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των προσωρινών ελλείψεων συντελεστών παραγωγής και του αυξανόμενου κόστους που πλήττει κάποια τμήματα του μεταποιητικού τομέα.

Το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται επίσης να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη. Ο συνολικός πλούτος που θα παραχθεί από το εν λόγω Ταμείο κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1,2 % του πραγματικού ΑΕΠ της ΕΕ για το 2019.

Υπό έλεγχο ο πληθωρισμός

Αναφορικά με τον πληθωρισμό η Επιτροπή προβλέπει για φέτος ότι θα κυμανθεί στην ευρωζώνη στο 1,9% και του χρόνου θα υποχωρήσει στο 1,4%. Δηλαδή δεν αναμένεται να ξεπεράσει το διαχρονικό όριο του αποδεκτού πληθωρισμού που έχει θέσει η ΕΚΤ και κινείται πλησίον του 2%. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός θα είναι φέτος αρνητικός (-04%), ενώ το 2022 θα αυξηθεί 0,5%.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται φέτος να σημειώσει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης εδώ και δεκαετίες, υποστηριζόμενη από την έντονη ζήτηση, τόσο στο εσωτερικό όσο και παγκοσμίως και από το άνοιγμα του τομέα των υπηρεσιών νωρίτερα από το αναμενόμενο, ήδη από την άνοιξη. Ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της για ανάπτυξη το 2021 κατά 0,6 εκατοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για την υψηλότερη αναθεώρηση προς τα πάνω εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια, η οποία συνάδει με το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων έφθασε σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες, τόνισε. Ο Ιταλός επίτροπος υπογράμμισε ακόμη ότι με την έναρξη υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης η Ευρώπη έχει μια μοναδική ευκαιρία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ισχυρότερης, πιο δίκαιης και πιο βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειές στον τομέα του εμβολιασμού, αξιοποιώντας την εντυπωσιακή πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες: «Η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα αποτελεί μια σκληρή υπενθύμιση ότι δεν έχουμε ακόμη εξέλθει από τη σκιά της πανδημίας», κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Πηγή: Deutsche Welle