Skip to main content

ESM: Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Ο γενικός γραμματέας του ESM αναφέρει πως το γεγονός ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τα οικονομικά της προβλήματα είναι ένα σημάδι της ανθεκτικότητας του λαού

Την ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε μόνιμη βάση, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ESM, Kάλιν Άνεβ Γιάνσε, στο πλαίσιο του τριμηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος του Μηχανισμού.

Στο ενημερωτικό σημείωμά του προς τους επενδυτές για το τρίμηνο, αναφέρει ακόμη πως το γεγονός ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τα οικονομικά της προβλήματα είναι ένα σημάδι της ανθεκτικότητας του λαού.

Μεταξύ άλλων, ο Γιάνσε αναφέρθηκε στην πρόσφατη έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, τονίζοντας τα εξής:

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα είναι ένα σημάδι της ανθεκτικότητας του λαού της. Δείχνει επίσης ότι η προσέγγιση του ESM για χορήγηση δανείων σε αντάλλαγμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, λειτουργεί».

Ειδική μνεία έκανε και στο δημόσιο χρέος, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις για επιμήκυνση και υπενθυμίζοντας πως «θα είμαστε παρόντες σ’ όλα τα σημεία της καμπύλης των αποδόσεων».

Εκφράζοντας τη στήριξη του ESM προς την Ελλάδα, ο Γιάνσε διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας αξιόπιστος και προβλέψιμος εταίρος για τους επενδυτές», ενώ ξεκαθάρισε ότι «είμαστε διαφανείς, όσον αφορά τα χρηματοδοτικά μας σχέδια, και τα αλλάζουμε μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη».

Υπενθύμισε δε, ότι «όταν η τελική εκταμίευση για την Ελλάδα ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, αφήσαμε το σχέδιο αμετάβλητο».