Skip to main content

ESM: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα ο εφησυχασμός

Ο Γιάσε προειδοποίησε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, δεν είναι άλλος από τον εφησυχασμό. Δηλώνει πάντως αισιόδοξος ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από οχτώ χρόνια, αλλά οι προκλήσεις για τη χώρα δεν έχουν σταματήσει. Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στην βουλγαρική εφημερίδα InvestorBG ο γενικός γραμματέας του ESM, Καλίν Άνεβ Γιάνσε. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, προειδοποιεί, δεν είναι άλλος από τον εφησυχασμό. Δηλώνει πάντως αισιόδοξος ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

«Όταν η Ελλάδα εισήλθε στην κρίση υπήρχαν πολλά προβλήματα. Η δημόσια διοίκηση ήταν αδύναμη, η οικονομία σε κακή κατάστσαη και εμφάνιζε τεράστια ελλείμματα δημοσιονομικά και εμπορικά. Η χώρα είχε να εφαρμόσει πολλές, δύσκολες μεταρρυθμίσεις» σημειώνει ο κ. Γιάνσε, μεταδίδει το naftemporiki.gr.

«Και αυτό που είναι το πιο αξιοσημείωτο είναι η ποσότητα των μεταρρυθμίσεων, που προώθησαν. Έχουν τώρα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και τη δυνατότητα να βγουν στις αγορές» προσθέτει, καθώς όπως τονίζει οι επενδυτές αρχίζουν και πάλι να εμπιστεύονται τη χώρα.

Δεν παραλείπει να αποδώσει τα εύσημα στους Έλληνες πολίτες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα τα κατάφερε τόσο καλά είναι μία μεγάλη ένδειξη της ανθεκτικότητας των Ελλήνων πολιτών».

Ωστόσο αυτό δεν επιτρέπει χαλάρωση. «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τώρα που το μνημόνιο τέλειωσε» ξεκαθαρίζει. Σε ερώτηση για το ποιες αδυναμίες βλέπει, απαντά: «Για εμένα ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι πάντα ο εφησυχασμός. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπή μεταρρυθμίσεων».

Και εξηγεί: «Αν και η είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τεράστιο όγκο μεταρρυθμίσεων, έχει ακόμη περισσότερα να κάνει, να ενισχύσει τη δημόσια διοίκηση, το νομικό σύστημα και να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις».  

«Μόνο εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, μπορεί να πείσει τις αγορές κεφαλαίου ότι κάνει καλή δουλειά. Μέχρι στιγμής το πράττει και για αυτό είμαι αισίοδοξος» καταλήγει.

Η Ιταλία και οι κίνδυνοι

Σε ερώτησή του για το εάν μπορεί η σύγκρουση για τον ιταλικό προϋπολογισμό να εξελιχθεί σε απειλή για τη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης ή εάν θα αναγκαστεί η Ρώμη να ζητήσει πρόγραμμα στήριξης από τον ESM, ο γενικός γραμματέας του μηχανισμού ήταν καθησυχαστικός:

«Υπάρχει το ερώτημα για το εάν θα χρειαστεί να στηρίξουμε την Ιταλία, από τότε που δημιουργήθηκε ο μηχανισμός το 2010. Και παρόλα αυτά, δεν έγινε ποτέ. Η Ιταλία είναι πολύ πιο δυνατή από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ποτέ δεν χρειάστηκε βοήθεια και έχει αντεπεξέλθει στην κρίση καλά.

«Η σημερινή συζήτηση αφορά τον προϋπολογισμό, που βρίσκεται στο τραπέζι και ο οποίος αποκλίνει από το πλαίσιο της Ε.Ε. Οι αγορές αντιδρούν σε αυτό» εξηγεί, σημειώνοντας: «Ωστόσο η Ιταλία είναι ιδρυτικό μέλος της Ε.Ε. και αφοσιωμένη στην Ευρώπη. Δεν την βλέπω ως πιθανό πελάτη του ESM».

Ο κ. Γιάνσε προσδιορίζει τέσσερις κινδύνους για την Ευρωζώνη. Ο πρώτος είναι κυκλικός. Η επιβράδυνση θα έρθει κάποια στιγμή αναπόφευκτα. Ο δεύτερος είναι ο εφησυχασμός στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Ο τρίτος το να εκτεθούν οι αγορές κεφαλαίου σε κυβερνοεπιθέσεις και ο τέταρτος οι εμπορικοί πόλεμοι.