Skip to main content

Εστάλη το αίτημα της Ελλάδας για νέο δάνειο στον ESM

Επιβεβαιώνει εκπρόσωπος του ESM η παραλαβή του αιτήματος για χορήγηση νέου, τριετούς διάρκειας δανείου από τον Μηχανισμό - Άγνωστοι παράμετροί του

Κατετέθη το ελληνικό αίτημα για χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ESM και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Ο ESM έλαβε το ελληνικό αίτημα», ανέφερε ο Βολφγκανγκ Προσλ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το αίτημα θα συζητηθεί στο EuroWorking Group και δεν θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Οι νέοι όροι του προγράμματος δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα είναι τριετούς διάρκειας.

Το αίτημα παρελήφθη και από τον επικεφαλής του Eurogroup και πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ, σημειώνει σε σχετικό «τιτίβισμά» του: «ΟΚ. Τώρα πληροφορούμαι οριστικά ότι το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ελήφθη (σ.σ. από τον ESM). Κύριοι, ξεκινήστε τις μηχανές σας...».

 

Κατά το άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM, μετά από αίτηση του κράτους μέλους, το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης δύναται να αποφασίσει να χορηγήσει στήριξη σταθερότητας.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των διοικητών του ESM αναθέτει ακολούθως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, να εκτιμήσουν την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να εκτιμήσουν κατά πόσο το χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι βιώσιμο (η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει μαζί με το ΔΝΤ), αλλά και να εκτιμήσουν τις πραγματικές ή δυνητικές ανάγκες χρηματοδότησης του μέλους.