Skip to main content

ΕΣΘ: Ο καταναλωτής δε χρειάζεται χρόνο, χρειάζεται χρήμα

Αντίθετος με το αίτημα των εκπροσώπων μεγάλων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου για λειτουργία των καταστημάτων δύο Κυριακές κατά το μήνα Δεκέμβριο είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Αντίθετες δηλώ
Αντίθετος με το αίτημα των εκπροσώπων μεγάλων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου για λειτουργία των καταστημάτων δύο Κυριακές κατά το μήνα Δεκέμβριο, αλλά και με την επαναφορά του αιτήματος για άνοιγμα  των καταστημάτων οκτώ Κυριακές το χρόνο είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είναι παντελώς αντίθετος σε κάθε αλλαγή του ήδη θεσμοθετημένου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων και στη λειτουργία αυτών οποιαδήποτε άλλη Κυριακή πέραν της ήδη θεσμοθετημένης. Το ισχύον Νομοθετικό Πλαίσιο είναι αρκετά ισχυρό και ικανοποιητικό και καλύπτει τις ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου.

«Οι ώρες λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια των εορτών και γενικότερα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι υπεραρκετές, καλύπτοντας τις ανάγκες των καταναλωτών και την καταναλωτική κίνηση, η οποία  είναι συγκεκριμένη και ιδιαίτερα μειωμένη, λόγω, όμως, οικονομικής στενότητας και όχι λόγω έλλειψης καταναλωτικού χρόνου. Ο καταναλωτής, στη συγκεκριμένη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουμε, δεν χρειάζεται χρόνο, χρειάζεται χρήμα», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο Εμπορικός Σύλλογος πιστεύει ότι η καταναλωτική κίνηση δεν θα αυξηθεί με τη λειτουργία μιας επιπλέον Κυριακής και ότι ο τζίρος που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα εκείνη δεν θα είναι ικανός να καλύψει το αυξημένο λειτουργικό κόστος των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

«Η μονοπώληση της αγοράς από τις πολύ μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες ζητούν και την καθιέρωση της λειτουργίας τις Κυριακές, μπορεί να εμφανίσει φαινόμενα μετακύλισης του αυξημένου λειτουργικού κόστους στις τιμές των προϊόντων, ενώ η συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων θα επιφέρει σημαντικές απώλειες εργασίας», καταλήγει με την ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος.


ΓΣΕΕ: Διαφωνεί κάθετα με τη πρόταση λειτουργίας καταστημάτων τις Κυριακές

Την πλήρη υποστήριξη της στις θέσεις της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και την ριζική διαφωνία της στην πρόταση του ΣΕΛΠΕ, για τη λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές εξέφρασε με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας: «τα προβλήματα της διεθνούς κρίσης και της Ελληνικής Οικονομίας, που πλήττουν βαρύτατα τους εργαζόμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, επιχειρείται να αξιοποιηθούν για να επιβληθούν, τα μακροχρόνια σχέδια των πολυεθνικών και των μεγαλο-καταστηματαρχών για ανοιχτά καταστήματα όλες τις ώρες και όλες τις μέρες του χρόνο».

«Συνεχίζουν να υποκρίνονται ότι τα προβλήματα της αγοράς, είναι δήθεν θέμα λειτουργίας των καταστημάτων και όχι χρημάτων και εισοδημάτων. Όσο δεν προωθείται η αναδιανομή του πλούτου, η ενίσχυση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, τόσο δεν θα λύνονται τα προβλήματα του Εμπορίου ακόμα και εάν τα καταστήματα λειτουργούν 365 ημέρες και όλο το 24ωρο», συμπληρώνει η ΓΣΕΕ.

«Καλούμε την Κυβέρνηση και την αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης να μην υποκύψει στις σειρήνες των μεγαλο-καταστηματαρχών και να σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.


ΓΣΕΒΕΕ: Κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές

Κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές τάχθηκε και η η ΓΣΕΒΕΕ, ζητώντας παράλληλα με επιστολή της στην υπουργό Οικονομικών, Λούκα Κατσέλη, την επανεξέταση των διατάξεων περί ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, κάθε συζήτηση για επιπλέον ώρες και Κυριακές υποκρύπτει σχεδιασμούς για μεγαλύτερη συρρίκνωση του Ανταγωνιστικού Δικτύου των Μικρών επιχειρήσεων και αναδιανομής της οικονομικής πίτας υπέρ των Μεγάλων αλυσίδων και Υπερκαταστημάτων, που τελικά θα οδηγήσει και στην πλήρη χειραγώγηση των τιμών στην Ελλάδα.

Επίσης, ζητά επαναφορά του προγενεστέρου καθεστώτος, όπου οι παράγοντες της Αγοράς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ρύθμιζαν το χρήσιμο για τις Τοπικές Αγορές και Κοινωνίες πλαίσιο ωρών λειτουργίας των Καταστημάτων.