Κυριακή 11 Απριλίου 2021
x

ΕΣΘ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ

Ο Σύλλογος σημειώνει πως ενώ το λιανεμπόριο έκλεισε λόγω lockdown, οι υπεραγορές μπορούν να πωλούν προϊόντα που δεν είναι είδη πρώτης ανάγκης.

Τη διαμαρτυρία του για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που, όπως καταγγέλλει, υφίσταται το λιανικό εμπόριο από τη δυνατότητα επιχειρήσεων να πωλούν προϊόντα που δεν αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης εκφράζει με επιστολή του προς το υπουργείο Ανάπτυξης ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα ο ΕΣΘ ζητεί την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων «που ψυχορραγούν από το δεύτερο lockdown».

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς κ.κ.

    Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη
    Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση
    Γεν. Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επανέρχεται σε ένα θέμα που έχει επισημάνει για πρώτη φορά με το υπ’αρ.πρωτ. 279/30-3-2020 έγγραφό του κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown και το οποίο εξακολουθεί να θίγει τα μέλη μας και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις πανελλαδικά.

Αναφερόμαστε στην δυνατότητα που έχουν οι υπεραγορές τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ να πωλούν διαρκή προϊόντα όπως ενδύματα, υποδήματα, είδη σπιτιού, ηλεκτρικές συσκευές, ακόμη και έπιπλα, τη στιγμή που τα αντίστοιχα εξειδικευμένα καταστήματα λιανικού εμπορίου παραμένουν υποχρεωτικά κλειστά με κρατική εντολή.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ως ένα συνδικαλιστικό όργανο του οποίου ο ρόλος είναι η προάσπιση των συμφερόντων των μελών που εκπροσωπεί, διαμαρτύρεται έντονα για την διάκριση αυτή και την ευχέρεια που δίνεται στις παραπάνω επιχειρήσεις να αυξήσουν τους τζίρους τους εις βάρος του λιανικού εμπορίου και χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές λόγω του νέου lockdown.

Ζητούμε την άμεση λήψη απόφασης, η οποία θα αποκλείει τις ανωτέρω επιχειρήσεις να πωλούν άλλα προϊόντα πέραν των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης, για όσο διάστημα διαρκεί ο αποκλεισμός του λιανικού εμπορίου με κρατική εντολή.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

Το πλήγμα που έχει φέρει η πανδημία στα μέλη μας είναι τεράστιο και το μέλλον αβέβαιο. Είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να πάρει αντισταθμιστικά μέτρα για τη σωτηρία του επιχειρηματικού κόσμου και κατ’επέκαταση της χώρας μας.

Γιατί χωρίς παραγωγικότητα και εμπόριο, δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχει κράτος.

Εκτιμώντας ότι ήταν μια παράλειψη του Υπουργείου στα τόσα δύσκολα θέματα που είναι υποχρεωμένο να αντιμετωπίσει στη συγκεκριμένη συγκυρία, ευελπιστούμε για μία άμεση απόφαση η οποία θα προσπαθήσει να δώσει τη χαμένη ελπίδα των συναδέλφων για επιβίωση του εμπορίου της χώρας μας.

Με εκτίμηση

Παντελής Φιλιππίδης

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Πρόεδρος Ο.Ε.Π.Ε.Κ.Α.Μ.Θ.

Α΄ Αντιπρόεδρος Ε.Σ.Ε.Ε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ