Skip to main content

Εστίαση–Θεσσαλονίκη: Ψάχνουν εργαζόμενους με τα κιάλια – Κενές χιλιάδες θέσεις εργασίας

Τι ειδικότητες ζητούν οι επιχειρηματίες της εστίασης στη Θεσσαλονίκη – Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού μεγαλώνει το καλοκαίρι

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει μεταξύ των ανθρώπων της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, λόγω των σημαντικών ελλείψεων που παρατηρούνται σε προσωπικό.

Εκτιμάται πως υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στο χώρο της εστίασης, την ώρα που η κινητικότητα λόγω και της άρσης των περιορισμών που είχαν επιβληθεί εξαιτίας του κορωνοϊού, έχει αυξηθεί στα καταστήματα του κλάδου, ενώ δεν είναι λίγες και οι επιχειρήσεις  που ανοίγουν για την καλοκαιρινή σεζόν (νυχτερινά καλοκαιρινά κέντρα, beach bar κλπ).

Σύμφωνα με τον γραμματέα της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Επιτροπίδη οι επιχειρήσεις της εστίασης δυσκολεύονται να βρουν μάγειρες αλλά και σερβιτόρους.

Κάποιοι εξ αυτών λόγω της κρίσης που προκλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας και οδήγησε σε αναγκαστικό πολύμηνο λουκέτο την εστίαση, στράφηκαν σε άλλα επαγγέλματα, ενώ άλλοι επέλεξαν το δρόμο της ξενιτιάς, προκειμένου να βρουν κάποια άλλη θέση εργασίας.

Στη δυσκολία εύρεσης εργαζομένων συμβάλει και το γεγονός πως, λόγω του καλοκαιριού, αρκετοί σερβιτόροι και bartenders φεύγουν από τα καταστήματα εστίασης της Θεσσαλονίκης και επιλέγουν να εργαστούν σε αντίστοιχες επιχειρήσεις σε τουριστικούς προορισμούς και δη στα νησιά.

Από όσους επέλεξαν πάντως άλλο επάγγελμα, οι περισσότεροι (κυρίως πρώην σερβιτόροι) στράφηκαν στο delivery, ενώ αρκετοί μάγειρες αποφάσισαν να μετακομίσουν στο εξωτερικό προκειμένου να εργαστούν σε εστιατόρια με καλύτερες οικονομικές απολαβές.

Η δυσκολία εύρεσης εργαζομένων όπως αυτή καταγράφεται από ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης με τους οποίους συνομίλησε η Voria.gr, τους προκαλεί πονοκέφαλο καθώς όσο αυξάνεται ο κόσμος που βγαίνει και λόγω του καλοκαιριού, τόσο φοβούνται πως δεν αποκλείεται να μην έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους όπως πρέπει.

Αξίζει να σημειωθεί πως με την έναρξη του κορωνοϊού, όταν οι εργαζόμενοι στην εστίαση βγήκαν σε αναστολή λόγω του lockdown, ο αριθμός τους υπολογίστηκε περί τις 30.000, οι οποίοι απασχολούνταν σε περίπου 5.500 επιχειρήσεις του κλάδου.