Skip to main content

ΕΣΥΕ: Αύξηση 1,2% του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο

Αύξηση 1,2% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι οικοδομές
Αύξηση 1,2% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, καθώς ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 1,2% από 0,7% τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για την εξέλιξη αυτή ευθύνονται κυρίως οι αυξήσεις στις τιμές στο ρύζι, στα τσιγάρα, και στα νωπά ψάρια, ενώ μειώσεις  σημειώθηκαν στο νωπό παστεριωμένο γάλα, στα νωπά λαχανικά, και στα αυτοκίνητα.

Ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο εφέτος ήταν 0,7% και τον Οκτώβριο πέρυσι 3,9%.
Οι κυριότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην ομάδα αλκοολούχα ποτά και καπνός κατά 6,3%, λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων ποτών και των τσιγάρων κατά 2,8%, στην ομάδα ένδυση και υπόδηση κατά 3%, στην ομάδα υγεία κατά 3%, και κατά 4,1% στην ομάδα άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών των κουρείων και κομμωτηρίων.

Αντίθετα, οι κυριότερες μειώσεις τιμών κατά 1,8% σημειώθηκαν στην ομάδα στέγαση, λόγω κυρίως της μείωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Τέλος, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε τον Οκτώβριο αύξηση 1,2% έναντι αύξησης 0,7% το Σεπτέμβριο φέτος και αύξησης 4% τον Οκτώβριο 2008.

Οικοδομική Δραστηριότητα

Μείωση κατά 40,6% σημείωσε ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Αύγουστο εφέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, ενώ ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν από τα Πολεοδομικά γραφεία της χώρας μειώθηκε κατά 12,8%. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, οι μεγαλύτερες μειώσεις του οικοδομικού όγκου καταγράφηκαν στην περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου κατά 65,9%, στην Αττική κατά 57,6% και στη δυτική Μακεδονία κατά 56%. Αντίθετα, μεγάλη αύξηση κατά 39,1% σημειώθηκε στην περιφέρεια της Κρήτης. Το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας μειώθηκε κατά 29,8% και οι άδειες που εκδόθηκαν από τις Πολεοδομίες κατά 15,8%. Μείωση του οικοδομικού όγκου καταγράφηκε το δεκάμηνο και στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, με τις μεγαλύτερες να εμφανίζονται στο βόρειο Αιγαίο κατά 46,5%, στην κεντρική Μακεδονία κατά 41,6% και στο νότιο Αιγαίο κατά 38,6%.

ΑΠΕ ΜΠΕ
ΕΣΥΕ