Skip to main content

ΕΤΕπ: Υπογράφει στη Θεσσαλονίκη με εταιρεία συσκευασίας

Έως τον Απρίλιο η υπογραφή για χρηματοδότηση Βορειοελλαδικής εταιρείας από τον χώρο της συσκευασίας - Συζητήσεις και για Μετρό, ΕΥΑΘ

Προτεραιότητα στις χρηματοδοτήσεις στη Βόρεια Ελλάδα θα δώσει τον επόμενο χρόνο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία το 2018 χορήγησε 1,9 δισ. ευρώ στη χώρα μας, τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ομίλου ΕΤΕπ στην Ευρώπη πέρσι βάσει ΑΕΠ.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής επενδύσεων της ΕΤΕπ στην Ελλάδα Peter Jacobs μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να υπογραφεί στη Θεσσαλονίκη συμφωνία χρηματοδότησης Βορειοελλαδικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο της συσκευασίας. Επίσης, συζητήσεις γίνονται και για το Μετρό της Θεσσαλονίκης και με την ΕΥΑΘ.

Στις προτεραιότητες της Τράπεζας, εξάλλου, είναι η ενίσχυση επενδύσεων στον τομέα της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της προστασίας από φυσικές καταστροφές (φωτιά και πλημμύρες).

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕΠ Andrew McDowell εκτίμησε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Φόρουμ των Δελφών ότι και το 2019 οι χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα θα φθάσουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι ανάλογα βέβαια και με την ωριμότητα των έργων. Από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα οι χρηματοδοτήσεις της τράπεζας ανήλθαν σε περίπου 20 δισ. ευρώ.

«Πέρσι οι νέες χρηματοδοτήσεις από την ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ενίσχυσαν τον ιδιωτικό τομέα και την πρόσβαση στην καθαρή ενέργεια σε όλη την Ελλάδα, ενώ στην Αθήνα βελτίωσαν τις δημόσιες υπηρεσίες και την προσαρμοστικότητα στο κλίμα», σημείωσε ο κ. McDowell.

Ο ίδιος χαιρέτισε ως μια πολύ καλή ιδέα την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα αλλά όπως είπε χρειάζεται προσοχή γιατί «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». «Πρέπει να διασφαλίζεται το καλό governance. Την ανεξαρτησία της τράπεζας; τη λήψη αποφάσεων από επαγγελματίες και τη χρηματοδότηση καλών projects», είπε.