Skip to main content

Εταιρεία υπεράσπισης των αρχαίων του Μετρό δημιουργεί ο Μπουτάρης

Ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης εμφανίστηκε λάβρος κατά των Τζιτζικώστα, Καράογλου, Μπίλλια, Σιμόπουλου, Ζέρβα και Ζορπίδη

Στη σύσταση μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που θα συμμετέχουν επιστήμονες, πολίτες και κοινωνικοί χώροι για να υπερασπιστούν τα αρχαία του Μετρό στο σταθμό Βενιζέλου προχωρά ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ασκώντας σκληρή κριτική σε στελέχη της ΝΔ που τάσσονται υπέρ της απόσπασης.

«Από τον Φεβρουάριο του 2017 που βγήκε η τελική απόφαση του ΚΑΣ και εν συνεχεία η υπουργική απόφαση Μπαλτά και μετά Κονιόρδου εγκρίθηκε η τελική λύση τα αρχαία να παραμείνουν in situ και από τότε προχώρησε η ιστορία. Έχουν γίνει τα δύο φρεάτια από τα οποία θα κατέβουν τα μηχανήματα που θα φτιάξουν το σταθμό. Έχει πέσει η πλάκα στη βόρεια πλευρά της Εγνατίας και έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες για να πέσει στη νότια πλευρά. Αυτά αποδεικνύουν ότι υπήρχαν μελέτες και εφαρμόστηκαν» σημείωσε ο Γ. Μπουτάρης μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης στην εκπομπή «Ορθά-Κοφτά».

Ο κ. Μπουτάρης εμφανίστηκε λάβρος κατά των Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Καράογλου, του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρι Μπίλλια, του βουλευτή της ΝΔ Στράτου Σιμόπουλου και του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Μιχάλη Ζορπίδη τονίζοντας ότι ενώ «δεν έχουν ασχοληθεί με το έργο μας ζητούν να γυρίσουμε πίσω, που σημαίνει ότι θα έχουμε τέσσερα χρόνια καθυστέρηση και ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα να γκρεμιστεί. Πρόκειται για ένα εύρημα πολιτισμού της πόλης που αναδεικνύει τη διαχρονικότητάς της, δεν καταλαβαίνουν τι θα πει ιστορία»;

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του πρώην δημάρχου στο Ράδιο Θεσσαλονίκη. «Ο υπουργός δεν είναι καλά πληροφορημένος» επεσήμανε ο κ.Μπουτάρης και συνέχισε: «Παλέψαμε για μια ιστορία που είναι ο πολιτισμός της Θεσσαλονίκης. Τώρα τι θα μου πουν; Ο Καραμανλής; Που δεν ξέρει πού πέφτει η Θεσσαλονίκη; Ή ο Ζέρβας;»

«Δεν μπορεί ξαφνικά επειδή για λόγους πολιτικούς και αντιπολιτευτικούς προς το πρόσωπο μου, ο κ. Σιμόπουλος, ο κ. Ζορπίδης, άσχετοι άνθρωποι, πολιτιστικά χωριάτες που για λόγους δικής τους προβολής λένε ότι δεν γίνεται. Δεν μου καίγεται καρφί για αυτά που λένε. Αυτά που βρεθήκανε είναι τεράστιος θησαυρός για την πόλη», είπε, μιλώντας και στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα τόνισε, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ότι ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της Αττικό Μετρό και του είχε πει ότι δεν μπορούσε να υποστηρίζει μια λύση που ήταν εναντίον της άποψης του δήμου. «Ή μαζί ή χώρια, δεν γίνεται. Και χωρίσαμε» ανέφερε ο Γ. Μπουτάρης για την διαφωνία με Ζέρβα για το Μετρό κάνοντας λόγο για εμμονές. «Υπάρχει μια αντίθεση δική μου με τον Ζέρβα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο, ό,τι προλάβαινε έλεγε. Εχουν πει χιλιάδες. Δεν με ενδιαφέρει».

«Δεν έχουμε άλλους θησαυρούς στην πόλη, οι αρχαιότητες είναι ο πολιτισμός μας και δεν μπορούμε άνευ λόγου να γυρίζουμε πίσω σε λύσεις που έχουν τελειώσει. Το έργο είναι σχεδόν τελειωμένο» πρόσθεσε.

Ο πρώην δήμαρχος της Θεσσαλονίκης σημείωσε ακόμη ότι έχει ενημερώσει το γραφείο του Μητσοτάκη για την κίνηση υπεράσπισης των αρχαίων επισημαίνοντας πως «αν ανακοινώσει επιστροφή στην άλλη λύση δεν θα μείνουμε αμέτοχοι». « Στόχος μας είναι να παρεμβαίνουμε και θα μαζέψουμε και υπογραφές. Δεν θα αφήσουμε αυτούς που ήταν εξαρχής ήταν εναντίον των αρχαίων από τη μία να χρησιμοποιούν το Μετρό για να με αποδομήσουν προσωπικά και από την άλλη να αποσπάσουν πολιτικό όφελος με τον λαϊκισμό τους».