Skip to main content

Εταιρεία της Θεσσαλονίκης κάνει… μαγικά στον απομακρυσμένο έλεγχο συσκευών

Δύο 29χρονοι φίλοι δημιούργησαν τη HAM Systems και αναπτύσσουν συσκευές και λογισμικό για απομακρυσμένο έλεγχο συσκευών σε κατοικίες και επιχειρήσεις

Είναι μόλις 29 χρονών και έχουν αναπτύξει ήδη τέσσερις έξυπνες λύσεις για τον απομακρυσμένο έλεγχο και την εποπτεία συσκευών σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, κάνοντας στην κυριολεξία… μαγικά.

Δύο πρώην συμφοιτητές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, ο Θεσσαλονικιός Παναγιώτης Πάμπαλος και ο Συμιακός Λευτέρης Χατζηπέτρου, δημιούργησαν την Ham Systems, εταιρεία που αναπτύσσει συσκευές και λογισμικό για απομακρυσμένο έλεγχο και εποπτεία, με πολλές οικιακές και επαγγελματικές εφαρμογές: ειδικότερα βοηθούν ιδιώτες και επιχειρήσεις να ελέγχουν, μεταξύ άλλων, την κατανάλωση της ενέργειας στους χώρους τους, να εντοπίζουν διαρροές και ρευματοκλοπές, να αναγνωρίζουν τις πιο ενεργοβόρες συσκευές τους, να ενημερώνονται αν έχουν αφήσει κάποιες ανοιχτές και να ελέγχουν τη θερμοκρασία σε επαγγελματικούς ψυκτικούς θαλάμους.

HAM DinSwitch

Μάλιστα, η best seller συσκευή τους, η HAM ThermoSense, που μετρά τη θερμοκρασία σε επαγγελματικά ψυγεία, δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να παρακολουθούν από μακριά τη συμπεριφορά τους και να ενημερώνονται ακόμα και μέσα στη νύχτα αν κάτι πάει στραβά, από το αν η πόρτα του ψυκτικού θαλάμου έχει μείνει ανοιχτή μέχρι αν το ψυγείο δεν ψύχει καλά ή η θερμοκρασία του ανέβηκε πάνω από το επιθυμητό επίπεδο, επηρεάζοντας έτσι την ποιότητα των προϊόντων, πχ σε ένα κρεοπωλείο ή σε ένα ζαχαροπλαστείο. «Το να μην ξέρεις τι συμβαίνει μέσα στο ψυγείο σου και στα ευπαθή σου προϊόντα είναι σα να μην έχεις ασφάλιση υγείας» λέει στη Voria.gr ο Παναγιώτης Πάμπαλος.

Για όλες τις συσκευές το μόνο που χρειάζεται είναι ένα WiFi, ενώ η διαχείρισή τους μπορεί να γίνει μέσω smartphone, tablet και υπολογιστή.  

Η εξωστρέφεια και οι νέες συσκευές

Ήδη οι δύο φίλοι έχουν κάνει με τη HAM ThermoSense τα πρώτα βήματά τους στη Γερμανία και τη Νορβηγία, ενώ από τις αρχές του 2021 θα θέσουν σε εφαρμογή τον σχεδιασμό τους για έξοδο σε αγορές της Βόρειας Ευρώπης, όπως το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία. Άλλωστε, η εξωστρέφεια είναι γι’ αυτούς το μεγαλύτερο ζητούμενο, καθώς θέλουν να κάνουν γνωστές τις εφαρμογές τους σε όσο το δυνατό περισσότερες αγορές. Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της χώρας το πελατολόγιό τους διευρύνεται συνεχώς.

HAM Systems1- Η εφαρμογή για Android και iOS

Οι δύο φίλοι δρομολογούν όμως και τη δημιουργία τριών ακόμα συσκευών, με το συνοδευτικό λογισμικό τους, μία για τον έλεγχο του air condition, μία για την αυξομείωση σε ταινίες led και μία για τον διακόπτη των ρολών.

Οι υπολογιστές και η καλλιτεχνία

Ο Παναγιώτης Πάμπαλος και ο Λευτέρης Χατζηπέτρου αγαπούσαν από παιδιά τους υπολογιστές, συνδυάζοντας τους όμως πάντα και με άλλες δημιουργικές και καλλιτεχνικές ασχολίες, ο μεν πρώτος με το σκάκι ο δε δεύτερος με την κιθάρα και την ζωγραφική. Ίσως έτσι εξηγείται και η δημιουργικότητα με την οποία θα προσέγγιζαν πολλά χρόνια αργότερα την επιστήμη τους. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Υπολογιστών, στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης και άρχισαν να συνεργάζονται σε διάφορα πρότζεκτ για το πανεπιστήμιο. Ο απομακρυσμένος έλεγχος συσκευών ήταν ένα αντικείμενο που τους γοήτευε και κάποια στιγμή ασχολήθηκαν με ένα σχετικό πρότζεκτ. Μάλιστα, προτού καν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους είχαν δημιουργήσει κάποια πρωτότυπα για εκείνους. Τελειώνοντας τη σχολή τους είδαν πιο σοβαρά το αντικείμενο αυτό, συμμετείχαν σε διαγωνισμούς για start ups και διαπίστωσαν πως στην συγκεκριμένη αγορά υπήρχε πολύ ενδιαφέρον. Δοκιμάζοντας τα δικά τους πρωτότυπα για τις δικές τους ανάγκες, είδαν πως αυτά θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή στην αγορά.

Η εφαρμογή μέσω ιστοσελίδας, παρουσίαση κατανάλωσης ενέργειας σε σπίτι για ένα μήνα

Έτσι το 2016 άρχισαν συστηματική δουλειά και το 2018 έβγαλαν στην αγορά την πρώτη τους συσκευή, την HAM DinSwitch, η οποία με την τοποθέτησή της στον ηλεκτρολογικό πίνακα δίνει τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου μιας σειράς συσκευών, όπως είναι ο θερμοσίφωνας, τα φώτα, οι πρίζες, αλλά και μέτρησης του φορτίου και της κατανάλωσής τους.

Στη συνέχεια δημιούργησαν δύο ακόμα συσκευές την Plug και την Light Switch, που τοποθετούνται πίσω από τις πρίζες και στους διακόπτες, με την μεν πρώτη να ελέγχει τα θερμαντικά σώματα, τη δε δεύτερη τον μεμονωμένο φωτισμό. Η συσκευή όμως που τους πήγε σε ένα άλλο επίπεδο ήταν αυτή για τον απομακρυσμένο έλεγχο επαγγελματικών ψυκτικών θαλάμων, η HAM ThermoSense. Για να μπορέσουν μάλιστα να δημιουργήσουν το πλαστικό της συσκευής αυτής και να την πιστοποιήσουν απευθύνθηκαν για οικονομική βοήθεια στο The People’s Trust. Με την εν λόγω συσκευή οι επαγγελματίες κλάδων που σχετίζονται με ευπαθή προϊόντα μπορούν πλέον να κοιμούνται ήσυχοι.

Εγκατεστημένη η συσκευή HAM ThermoSense για τους ψυκτικούς θαλάμους

«Τα πρότυπά μας είναι η παγκόσμια αγορά και αναπτύσσουμε τις συσκευές και το λογισμικό μας με βάση τα παγκόσμια στάνταρτ. Αν και δίνουμε μεγάλη έμφαση στις συσκευές, είναι σαφές ότι αυτό που μπορεί να τις απογειώσει είναι το λογισμικό, που δεν έχει οροφή» λέει στη Voria.gr  ο Παναγιώτης Πάμπαλος.