Skip to main content

ΕΘΕ: Σημαντικές οι επιδόσεις της ελληνικής θεσμικής διαχείρισης το 2009

Με το συνολικό ύψος κεφαλαίων, υπό τη διαχείριση των Ελλήνων θεσμικών διαχειριστών, να αγγίζει τα 15 δισ. ευρώ και με υψηλές θετικές αποδόσεις για τα κεφάλαια, που τους εμπιστεύτηκαν οι εγχώριοι επενδ
Με το συνολικό ύψος κεφαλαίων, υπό τη διαχείριση των Ελλήνων θεσμικών διαχειριστών, να αγγίζει τα 15 δισ. ευρώ και με υψηλές θετικές αποδόσεις για τα κεφάλαια, που τους εμπιστεύτηκαν οι εγχώριοι επενδυτές, κλείνει το 2009 για την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ).

Ειδικότερα, στην περίπτωση των αμοιβαίων κεφαλαίων υπογραμμίζεται η επιτυχία των θετικών μέσων αποδόσεων σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, αγγίζοντας το +40% στην περίπτωση των μετοχικών Fund of Funds και η αύξηση κατά 2,6 % του συνολικού ενεργητικού στα 10,7 δισ. ευρώ, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, που επικράτησαν το πρώτο τρίμηνο του έτους, στην αγορά κεφαλαίου και χρήματος.

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Ξενόφου, ανέφερε ότι «τα παραπάνω αποτελέσματα καταδεικνύουν την ικανότητα των ελλήνων διαχειριστών να παράγουν ποιοτικά αποτελέσματα μέσα σε δύσκολες συνθήκες, αναδεικνύουν την ελκυστικότητα των επιλογών, που προσφέρουν στους υποψήφιους επενδυτές, υπογραμμίζουν το δυναμικό ρόλο, που οι έλληνες θεσμικοί διαχειριστές δύναται να παίξουν, ώστε η ελληνική κεφαλαιαγορά να αποκτήσει το βάθος που της αναλογεί και της αρμόζει και αντανακλούν την εξωστρέφεια της Ένωσης, καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2009».

ΑΕΔΑΚ

Αναλυτικότερα, στο μέτωπο των αποδόσεων των Α/Κ, χρήζουν επισήμανσης οι υψηλές αποδόσεις της τάξεως του 50%-70%, που άγγιξαν τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, η υπεραπόδοση 38 μετοχικών Α/Κ εσωτερικού έναντι του FTSE -ASE20 και οι πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις 5%-10% των συντηρητικών Α/Κ, που αποτέλεσαν την ενδεδειγμένη εναλλακτική επιλογή έναντι των προθεσμιακών καταθέσεων.

Όσον αφορά τις εισροές, θετική ένδειξη αποτέλεσε η εισροή κεφαλαίων στις κατηγορίες των διαχειρίσεως διαθεσίμων εσωτ. (641 εκατ. ευρώ), των μικτών εσωτ. (187 εκατ. ευρώ), των μετοχικών εσωτ. (64 εκατ. ευρώ), και των μετοχικών Funds of Funds (43 εκατ. ευρώ).

ΕΠΕΥ

Στον κλάδο του Asset Management, το σύνολο των υπό διαχείριση κεφαλαίων των 5 ΕΠΕΥ μελών της Ε.Θ.Ε. και των 15 ΑΕΔΑΚ διευρυμένου σκοπού, ανήλθαν με 31/12/2009 στα 3,1 δισ. ευρώ στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2008, παρά το γεγονός ότι, εντός του 2009, η σχετική σημαντική δραστηριότητα της ING ΑΕΔΑΚ μεταφέρθηκε εκτός Ελλάδος στο πλαίσιο της παγκόσμιας αναδιάρθρωσης στον όμιλο.

Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου

Το ενεργητικό των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου παρουσίασε αύξηση 5,73%, κατά το 2009 (1/1 με 31/12) και έφθασε τα 247,6 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος των ΕΕΧ έκλεισε το έτος με μεσοσταθμικό Discount -38,6% και μέση σταθμισμένη απόδοση από την αρχή του έτους 19,57%. Υπενθυμίζεται ότι, εντός του 2009, ο κλάδος των ΑΕΕΧ συρρικνώθηκε περαιτέρω με τη λύση 2 εταιριών, της Altius ΑΕΕΧ και της Ωμέγα ΑΕΕΧ, αριθμώντας πέντε εταιρίες. Επίσης, οι 3 εταιρίες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας προβλέπεται να κλείσουν το 2009, με μικρή διακύμανση από τα στοιχεία του τρίτου τρίμηνου του έτους, με συνολικές επενδύσεις σε ακίνητα, οι οποίες ξεπερνούν τα 799 εκατ. ευρώ.