Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021
x

ETHELEO: ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΡΑΧΗ ΠΤΟΛΕΜΑΐΔΑΣ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Ένας γιατρός, δύο φαρμακοποιοί και μία μηχανικός απαρτίζουν την οικογενειακή επιχείρηση που ετοιμάζεται να μπει με νέα μονάδα και στα καλλυντικά

Το όνομά της είναι ένας δημιουργικός συνδυασμός του αιθέριου ελαίου και της… ηθικής, καθώς στην καρδιά της επιχειρηματικής της δράσης βρίσκεται η έννοια του ηθικού εμπορίου και του σεβασμού μέσω των προϊόντων της τόσο στο περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο.

Η Etheleo, μια οικογενειακή επιχείρηση αιθέριων ελαίων από την Αναρράχη Πτολεμαΐδας, έχει πίσω της έναν χειρουργό γυναικολόγο, τον Παύλο Λαζαρίδη, δύο φαρμακοποιούς, την Ελένη Χαλκιαδάκη και την Βάσια Λαζαρίδου και μια χωροτάκτη μηχανικό, την Ερμιόνη Λαζαρίδου, που εργάζονται όλοι για το κοινό όραμα: τη δημιουργία φυσικών προϊόντων, χωρίς χημικά και προσμείξεις, που αναδεικνύουν τον πλούτο της γης της δυτικής Μακεδονίας. Άλλωστε, τα απομονωμένα οικοσυστήματα όπου η εταιρεία καλλιεργεί τα αρωματικά φαρμακευτικά της φυτά (λεβάντα, ρίγανη, θυμάρι και ελίχρυσο), σε ένα εξαιρετικό μικροκλίμα, μακριά από τις εντατικές καλλιέργειες, σε υψηλό υψόμετρο γύρω από τη λίμνη του Πολυφύτου Κοζάνης, αλλά και σε εκτάσεις στην περιοχή της Εορδαίας, γίνονται το καλύτερο εφαλτήριο για τα αιθέρια έλαιά της.

Η οικογένεια Λαζαρίδη

 

Σήμερα η παραγωγή της κατευθύνεται κατά 90% στο εξωτερικό και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Αυστραλία. Στη δε Ελλάδα τα προϊόντα της βρίσκονται σε φαρμακεία και επιλεγμένα καταστήματα βιολογικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη και στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ετοιμάζεται να αποκτήσει παρουσία και στην Αθήνα. Αυτή τη στιγμή η παραγωγή της εταιρείας σε αποσταγμένο αιθέριο έλαιο φτάνει τους 2 τόνους ετησίως, ενώ αξιοποιώντας και άλλες καλλιέργειες τοπικών παραγωγών, πέραν των δικών της 600 στρεμμάτων, φτάνει και τους 8 με 10 τόνους λεβάντας, συν έναν ακόμη από τα υπόλοιπα αρωματικά φυτά.

Μάλιστα, η Etheleo ετοιμάζεται εντός του 2022 να κάνει ένα ακόμα παραγωγικό βήμα, αφού, εκτός από τη μονάδα απόσταξης που διαθέτει, έχει δημιουργήσει μια μονάδα μεταποίησης για την παραγωγή καλλυντικών, τα οποία θα περιλαμβάνουν αιθέρια έλαια παραγωγής της, αλλά και εκχυλίσεις άγριων βοτάνων του ορεινού όγκου της περιοχής.