Skip to main content

Αιθιοπία: Τα μαύρα κουτιά του Boeing θα εξεταστούν στο εξωτερικό

Τα μαύρα κουτιά - ο καταγραφέας συνομιλιών του πιλοτηρίου και ο καταγραφέας δεδομένων πτήσης - ανασύρθηκαν από τον τόπο του δυστυχήματος τη Δευτέρα.

Στο εξωτερικό θα σταλούν τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Boeing 737 ΜΑΧ, που συνετρίβη την Κυραική παρασύροντας στον θάνατο και τους 157 επιβαίνοντας ανακοίνωσε η Αιθιοπία, καθώς η χώρα δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να εξεταστούν.

Την ίδια ώρα, ενόσω πολλές χώρες – πλην των ΗΠΑ – ανακοινώνουν ότι αναστέλλουν τη χρήση του συγκεκριμένου τύπου αεροπλάνων, η Norwegian Air αξιώνει αποζημίωση από την αμερικανική Boeing, μεταδίδει το naftemporiki.gr.  

Η ανεξήγητη μέχρι στιγμής συντριβή του αεροσκάφους, λίγα μόλις λεπτά αφότου απογειώθηκε από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα με προορισμό το Ναϊρόμπι ήταν το δεύτερο δυστύχημα σε διάστημα πέντε μηνών. Ένα ακόμη Boeing 737 ΜΑΧ συνετρίβη στην Ινδονησία, με 189 επιβαίνοντες τότε.

Οι φόβοι για την ασφάλεια των πτήσεων προκαλούν πονοκέφαλο στους αερομεταφορείς διεθνώς. Ο αμερικανικός αεροναυπηγικός κολοσσός βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση και οι μετοχές του έχουν κάνει βουτιά. Αυξάνοντας αυτήν την πίεση, η Norwegian Air ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει αποζημίωση για για χαμένα έσοδα και επιπλέον κόστη μετά την καθήλωση των Boeing 737 ΜΑΧ.

Τα μαύρα κουτιά - ο καταγραφέας συνομιλιών του πιλοτηρίου και ο καταγραφέας δεδομένων πτήσης - ανασύρθηκαν από τον τόπο του δυστυχήματος τη Δευτέρα, σε απόσταση 60 χλμ. από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.

Αν και δεν έχει καθοριστεί σε ποια χώρα θα μεταφερθούν τα μαύρα κουτιά, ο επικεφαλής της Ethiopian Airlines δήλωσε σήμετα στο CNN ότι θα μεταφερθούν σε μία κοντινή χώρα, ίσως στην Ευρώπη.