Skip to main content

«Εθνικά επιβεβλημένα τα συμπληρωματικά μέτρα»

«Είναι εθνικά επιβεβλημένο να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα συμπληρωματικά μέτρα που λαμβάνουμε, ώστε να βγει η χώρα από την πολύ μεγάλη οικονομική κρίση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσ
«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, είναι εθνικά επιβεβλημένο να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα συμπληρωματικά μέτρα που λαμβάνουμε, ώστε να βγει η χώρα από την πολύ μεγάλη οικονομική κρίση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωματικών μέτρων.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός και σύσσωμη η κυβέρνηση καταβάλλουν διαρκώς κάθε δυνατή προσπάθεια, αφενός να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της, και αφετέρου με ένα αξιόπιστο και δίκαιο Πρόγραμμα Σταθερότητας να εξέλθει από την κρίση.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα πάρει κι άλλα συμπληρωματικά μέτρα εάν χρειαστεί, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση «βεβαίως κάνει και θα κάνει ό,τι πρέπει, με δεδομένη την κατάσταση που παραλάβαμε». «Εάν χρειαστεί, θα πάρουμε συμπληρωματικά μέτρα», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το αν οι χθεσινές ανακοινώσεις ήταν προαπαιτούμενο για να δοθεί σήμερα το «πράσινο φως» από την ΕΕ για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτό είναι το «θεμέλιο» για την έξοδο από την κρίση και υπογράμμισε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες «έπρεπε να τα πάρουμε συμπληρωματικά, όπως τα πήραμε».

Ερωτηθείς κατά πόσον οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Νταβός «βάρυναν» στις αποφάσεις του, ανέφερε ότι όλες οι συναντήσεις και η επικοινωνία του πρωθυπουργού με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες και αναλυτές, διεθνώς, «συντελούν στο να υπάρχει μια διαμορφωμένη άποψη και από τον ίδιο και από την κυβέρνηση για να λαμβάνονται οι αποφάσεις και τα μέτρα στον κατάλληλο χρόνο».

«Συνεκτιμούμε όλα τα στοιχεία και παίρνουμε τις αποφάσεις και τα μέτρα, όταν χρειάζονται και εφόσον χρειάζονται», σημείωσε.

Ο κ. Πεταλωτής απέδωσε τη σημερινή κατάσταση στις «λανθασμένες πολιτικές μπροστά στο πολιτικό κόστος», την «ατολμία» και την «αναβλητικότητα των τελευταίων ετών».

Επανέλαβε ότι η απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας μας δημιούργησε μεγάλες πιέσεις από τις διεθνείς αγορές και την κατέστησε τον εύκολο στόχο της διεθνούς κερδοσκοπίας.

Τόνισε ακόμη ότι όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι μελετημένες και στοχοθετημένες και πρόσθεσε ότι όσο θα είναι η χώρα ο «αδύναμος κρίκος», τόσο θα αυτή θα γίνεται δέκτης κερδοσκοπικών παιχνιδιών.

«Απαιτείται κοινή προσπάθεια από όλους τους Έλληνες με δίκαιο, κατά το δυνατόν, καταμερισμό των βαρών», είπε και συμπλήρωσε πως απαιτείται από όλους υπευθυνότητα, συναίσθηση της ευθύνης, συλλογική δράση, κοινωνική συνέπεια και δημιουργία μιας συνείδησης κοινής προσπάθειας μπροστά στις πιθανές επιπτώσεις μια πρωτοφανούς οικονομικής κατάστασης.

Ο κ. Πεταλωτής αρνήθηκε για ακόμη μία φορά ότι υπάρχει «σχέδιο Β» και τόνισε ότι «το σχέδιο είναι ένα».

Σχετικά με το αν υπάρχει «ανησυχία» στην κυβέρνηση για αντιδράσεις στο εσωτερικό της μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις, είπε ότι όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είχαν ενημερωθεί πριν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Πρόσθεσε, δε, μεταξύ άλλων, ότι «θα υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις, το θέμα είναι ότι έχουμε ένα στόχο και ένα καθήκον αυτή την κρίσιμη στιγμή, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και τη δίνη των κερδοσκόπων».