Skip to main content

Εθνική ομοψυχία για τα ελληνοτουρκικά ζήτησε η Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μιλώντας σήμερα στη Βουλή έκανε λόγο για «αρχή μιας νέας περιόδου εκδήλωσης του τουρκικού επεκτατισμού».

Μήνυμα για εθνική εγρήγορση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με αφορμή τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά,  έστειλε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των απόδημων.

Όπως είπε η κ. Γεννηματά «έχουμε την αρχή μιας νέας περιόδου εκδήλωσης του τουρκικού επεκτατισμού, στην καρδιά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά προσδιορίζονται με σαφήνεια από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Έχουμε τώρα ένα νέο επικίνδυνο και αρνητικό άλμα του τουρκικού σχεδιασμού, μια νέα πραγματικότητα, που επιβάλλει εθνική εγρήγορση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Επιβάλλεται να υπάρξουν καθαρές εθνικές γραμμές, που θα στηρίζονται και θα εμπεδώνουν την αναγκαία εθνική ομοψυχία».

Παράλληλα, ανέφερε τέσσερις προτεραιότητες για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων:

«Πρώτον: Η στοχευμένη διπλωματική δραστηριοποίηση, όχι μόνο με  ενημέρωση αλλά με απαίτηση ενεργητικής συμπαράστασης και αλληλεγγύης από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκαθαρίσει σε σχέση με το παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη ότι :

    Η Ευρωπαϊκή ένωση και τα κράτη μέλη δεν αναγνωρίζουν το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Δεν αναγνωρίζουν θαλάσσιες ζώνες που έχουν οριοθετηθεί με παράνομο τρόπο.

    Και ότι θα  επιβάλλει κυρώσεις κατά όποιου δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη, που αφορά κράτος μέλος της Ε.Ε.

Αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην διαμόρφωση ενός ευρύτερου μετώπου διεθνούς υποστήριξης των δικαιωμάτων μας, που το έχουμε σήμερα ανάγκη.

Δεύτερο: Η  ενίσχυση όλων των σχημάτων συνεργασιών που οικοδομήθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πρωτοβουλίες σε διμερές επίπεδο με χώρες που τους αφορά η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή, από την Ρωσία  ως και την Κίνα, και κάθε  χώρα που έχει συμφέροντα στην περιοχή μας.

Τρίτον: Η άμεση ποιοτική αναβάθμιση των εθνικών δυνάμεων αποτροπής. Έχουμε το πλεονέκτημα να διαθέτουμε ένα υψηλού επιπέδου, έμπειρο και αξιόμαχο προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οφείλουμε να τους παράσχουμε όλα τα μέσα, ώστε να καταστεί φανερό, ότι όποιος απλώσει δάκτυλο στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, θα χάσει το χέρι του.

Τέταρτο: Να επιδιώξουμε την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τις όμορες χώρες. Να καταστήσουμε σαφές προς την Τουρκία, ότι η μόνη οδός που υπάρχει για την επίλυση της διαφοράς είναι η Χάγη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Να  αναγνωρίσει την δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, να αρχίσουν συνομιλίες για την κατάρτιση του συνυποσχετικού, ώστε να οδηγηθούμε στην εκδίκαση της διαφοράς.

Η εθνική μας κόκκινη γραμμή είναι η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Σε ό,τι αφορά την ψήφο των απόδημων η κ. Γεννηματά υπογράμμισε πως «είναι ιστορική η σημερινή συνεδρίαση, είναι αυτονόητο δικαίωμα η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και δικαίωμα των παιδιών που ξενιτεύτηκαν.

«Εμείς προτείναμε να έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού εφόσον είναι καταγεγραμμένοι στα δημοτολόγια. Ξεκαθαρίσαμε ότι είναι απαραίτητο να προσμετράται η ψήφος του στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

«Παρά τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις μας, εμείς δίνουμε θετική ψήφο στο νομοσχέδιο, γιατί γίνεται το πρώτο βήμα για να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού», κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.