Skip to main content

Εθνικό Πάρκο οι χερσαίες και υδάτινες περιοχές στην Οροσειρά Ροδόπης

Σκοπός της απόφασης είναι να προστατευτεί, βελτιωθεί, διατηρηθεί και αναδειχθεί το φυσικό περιβάλλον της Οροσειράς Ροδόπης, καθώς επίσης και των αρχαιολογικών, ιστορικών, πολιτιστικών και αισθητικών σ
«Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης» (ΕΠΟΡ) χαρακτηρίζονται οι χερσαίες και υδάτινες περιοχές της Οροσειράς Ροδόπης όπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψε σήμερα ο  Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς. Η έκταση του υπολογίζεται σε 1,7 εκατ. στέμματα και σύμφωνα με την ΚΥΑ θα υπάρξουν περιορισμοί σε ορισμένες δραστηριότητες και χρήσεις. Εντός του ΕΠΟΡ υπάρχει ένας συνολικός βιότοπος διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας, πανίδας και ορνιθοπανίδας.

Σκοπός της παρούσας Κ.Υ.Α. είναι να προστατευτεί, βελτιωθεί, διατήρηθεί και αναδειχθεί το φυσικό περιβάλλον της Οροσειράς Ροδόπης, καθώς επίσης και των αρχαιολογικών, ιστορικών, πολιτιστικών και αισθητικών στοιχείων της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, με τη σημερινή Απόφαση, χωρίζεται η ευρύτερη περιοχή σε (2) δύο χωρικές ενότητες (Χωρική Ενότητα Ι:Κύρια έκταση του Εθνικού Πάρκου και Χωρική Ενότητα ΙΙ: Περιφερειακή Έκταση του Εθνικού Πάρκου) που περιλαμβάνουν (4) τέσσερις κατηγορίες ζωνών προστασίας, στις οποίες ορίζονται ρητά και περιοριστικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες.

Η απόφαση έχει στηριχθεί σε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ) που εκπονήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Χριστίνα Καραμανίδου