Skip to main content

Αίτημα 15 περιβαλλοντικών οργανώσεων για άμεση διακοπή των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο

Επιστολή στον πρωθυπουργό για τις εκθαλασσώσεις ζιφιών στην περιοχή όπου πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες

Δεκαπέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις έστειλαν χθες επίσημη επιστολή στον πρωθυπουργό, καθώς και στον υπουργό και υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καλώντας τους να ζητήσουν από την εταιρεία "Ελληνικά Πετρέλαια" να διακόψει άμεσα τις σεισμικές έρευνες που διενεργούνται εδώ και μέρες στη θαλάσσια περιοχή "Ιόνιο". Το επείγον αυτό αίτημα έγινε, καθώς στην περιοχή όπου πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες από το ειδικό ερευνητικό σκάφος "SW Cook", έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής τρία περιστατικά εκθαλάσσωσης ζιφιών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οργανώσεις ζητούν αυξημένη επαγρύπνηση για την αποτροπή άλλων τέτοιων παρόμοιων περιστατικών. Επίσης, υπογραμμίζεται πως σύμφωνα την αρχή της προφύλαξης και την εθνική, ενωσιακή και διεθνή νομοθεσία, θα πρέπει να διακοπούν άμεσα οι σεισμικές έρευνες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή την περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη «τις σοβαρές επιπτώσεις του θορύβου στα κητώδη, ειδικότερα όταν ο θόρυβος αυτός προέρχεται από σεισμικές έρευνες ή από τη χρήση στρατιωτικού σόναρ».

Διαβάστε περισσότερα στη Greenagenda.gr