Τρίτη 14 Ιουλίου 2020
x

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ΞΥΛΙΝΟΥ ΚΑΪΚΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

Ο δήμαρχος, κ. Μαυρομάτης, απέστειλε επιστολή στην υπ. Πολιτισμού προκειμένου ένα από τα καΐκια που διασώθηκαν από την καταστροφή να πάμε στον δήμο.

Αίτημα για την παραχώρηση ενός εκ των 17 ξύλινων παραδοσιακών καϊκιών που διασώθηκαν από την οριστική καταστροφή που θα συντελούνταν στο πλαίσιο ευρωπαϊκής δράσης για τη διάλυση αλιευτικού σκάφους κατέθεσε ο δήμος Θερμαϊκού.

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, τα 17 διασωθέντα αλιευτικά σκάφη μπορούν να παραχωρηθούν σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών (ιχθυόσκαλες), προκειμένου να τα εκθέσουν σε κατάλληλο χώρο.

Την ευκαιρία αυτή έσπευσε να διεκδικήσει ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, αναγνωρίζοντας τόσο την κληρονομιά και την παράδοση που φέρει κάθε ένα εξ αυτών, όσο και τη σύνδεσή του με μία κατεξοχήν θαλασσινή περιοχή, όπως ο Δήμος Θερμαϊκού και αποστέλλοντας το ακόλουθο σχετικό αίτημα-επιστολή προς την υπουργό:

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
με ικανοποίηση, αλλά πιότερο από βαθιά συγκίνηση πληροφορηθήκαμε από δημοσίευση ημερήσιου τύπου, την απόφασή σας να εξαιρεθούν απ’ την «καταστροφική δράση» «Διάλυση αλιευτικού σκάφους», 17 ψαροκάικα, χειροπιαστά έργα της παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης.
Εντυπωσιασθήκαμε με την ευαισθησία σας και την πολιτιστική, πολιτισμική ιδέα σας.
Και ναι, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και μας ενθουσιάζει, κι επιθυμούμε πάρα πολύ ένα ξύλινο σκάφος αυτού του «βεληνεκούς» - αναφερόμαστε στην ιστορικότητα και την ομορφιά που περικλείει – να κοσμήσει το δήμο μας.
Αφού ο αναπτυσσόμενος δήμος Θερμαϊκού:

⦁ Κατοικείται κυρίως από ψαράδες, ειδικά στον πρώην δήμο Μηχανιώνας.
⦁ Διαθέτει το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο μέσης Αλιείας στα Βαλκάνια.
⦁ Έχει τη μεγαλύτερη Ιχθυόσκαλα της Χώρας στη διακίνηση εγχώριων αλιευμάτων, η οποία σφύζει από ζωή και επεκτείνεται διαρκώς.
⦁ Υπάρχει μεγάλος αριθμός παράκτιων αλιέων και οστρακαλλιέων.
⦁ Διαθέτει περίπου 60χλμ. ακτογραμμή.
⦁ Είναι τουριστικός δήμος.
⦁ Σύντομα αποκτά χώρο παραδοσιακού καρνάγιου.
⦁ Έχει θαλάσσια συγκοινωνία που συνδέει το δήμο με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σύντομα προχωρούμε να γίνει αστική.
⦁ Είναι δήμος όμορφος. Σε αυτό το σημείο δεν θα επεκταθούμε. Είναι κοινή ομολογία και θα χαρούμε να μας επισκεφθείτε.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και αφού αφουγκραστούμε την αγωνία στα λόγια του μεγάλου συγγραφέα Ν. Καζαντζάκη : «η θητεία μας στη ράτσα, εκτελώντας το χρέος μας σ’ αυτή είναι να νιώσουμε μέσα σε όλους τους προγόνους και να συνεχίσουμε το έργο τους...»,
παρακαλούμε να ικανοποιήσετε το αίτημά μας και να μας παραχωρήσετε ένα ξύλινο ιστορικό σκάφος και να είστε βεβαία ότι
και σε περίοπτη θέση θα τοποθετηθεί – όπως εξάλλου του αρμόζει – αγναντεύοντας το Θερμαϊκό και τις κορφές του Ολύμπου,
και θα γίνει το καμάρι μας!
Περιμένουμε τη θετική σας απάντηση, σας ευχαριστούμε».

«Μέσα από την επιστολή διαφαίνεται ξεκάθαρα η άρρηκτα συνδεδεμένη ταυτότητα του Δήμου με το υγρό στοιχείο και με τα σχετιζόμενα με αυτό επαγγέλματα, καθιστώντας τον, αναμφισβήτητα, ιδανικό τόπο έκθεσης ενός μοναδικής ομορφιάς και τεράστιας πολιτιστικής αξίας χειροποίητο έργο και δείγμα αντιπροσωπευτικό μιας εξέχουσας σημασίας και ιστορικότητας τέχνης, της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής. Μιας τέχνης που έχει εγγραφεί από το 2013 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας και χρήζει διαφύλαξης, ανάδειξης και αναζωογόνησης, προκειμένου να διατηρηθεί και επανακτήσει τη θέση που της αξίζει, ως πολύτιμο μέρος του πολιτισμικού κεφαλαίου της Ελλάδας», σημειώνει ο δήμος.

 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ