Skip to main content

Επιστολή της Περιφέρειας για αποζημίωση αγροτών σε Πέλλα και Ημαθία

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρόκειται να στείλει έγγραφο στον ΕΛΓΑ για να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες των περιοχών

Καταστροφές από τις πρόσφατες θεομηνίες καταγράφουν οι αγρότες Πέλλας και Ημαθίας, πολλές καλλιέργειες των οποίων έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα στείλει έγγραφο στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές αποζημιώσεις, όπως και να δοθούν οι αποζημιώσεις από τις καταστροφές των προηγούμενων ετών, οι οποίες ακόμη εκκρεμούν.

Στο έγγραφό της η Περιφέρεια θα ζητήσει από τον ΕΛΓΑ, όχι μόνο να διευθετήσει εκκρεμότητες από το παρελθόν, αλλά και να προχωρήσει στην αποζημίωση παραγωγών, των οποίων οι παραγωγές τους καταστράφηκαν από την πρόσφατη θεομηνία, όπως είπε στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το θέμα της αποζημίωσης των αγροτών των δυο νομών έθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Ανδρίτσος τονίζοντας ότι «οι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας, ενώ παραμένουν απλήρωτοι για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου του 2017, τις προηγούμενες μέρες βρέθηκαν αντιμέτωποι με νέες καταστροφές».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρίτσο, οι δενδροκαλλιέργειες που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία είναι κεράσια, ροδάκινα και βερίκοκα, τα οποία ήταν σε περίοδο συγκομιδής, όπως και καλλιέργειες με μήλα, δαμάσκηνα, αμπέλια, σιτηρά, καλαμπόκια και βαμβάκια.

Η αναπληρωτής αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αθηνά Αηδονά, είπε ότι οι διαδικασίες κινήθηκαν άμεσα από την αντιπεριφέρεια, ήδη έχει ενημερωθεί το αρμόδιο υπουργείο με επιστολές και ήδη υπάρχει αίτημα καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες, ενώ διευκρίνισε ότι υπάλληλοι της Περιφέρειας και του ΕΛΓΑ έχουν κάνει αυτοψίες και αποτιμούν το μέγεθος των ζημιών.