Skip to main content

Ετοιμασίες για μεγάλο τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία

Το τουριστικό κύμα αναμένεται ενώ είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για επενδύσεις τουριστικού χαρακτήρα, κυρίως, στην περιοχή της Μακεδονίας.

Μεγάλο τουριστικό «κύμα» αναμένεται από τη Ρωσία φέτος, σύμφωνα με κορυφαίες κυβερνητικές πηγές. Και όλα αυτά ενώ είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για επενδύσεις τουριστικού χαρακτήρα, κυρίως, στην περιοχή της Μακεδονίας. Περισσότερες λεπτομέρειες, προς το παρόν, δεν γίνονται γνωστές, αναφορικά με το «περιεχόμενο» τους, όμως αρμοδίως επισημαίνεται ότι «στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας θα πέσουν λεφτά απ΄την Μόσχα».

Υπό όρους, βεβαίως. Ο σημαντικότερος από αυτούς έχει να κάνει με το υποτιθέμενο σχέδιο αυστηροποίησης των capital controls που όπως λέγεται μελετάται αρμοδίως, τις τελευταίες ώρες. Θα υλοποηθεί μεταξύ 7/4 και 22/5, αν εκδηλωθούν ανησυχητικά φαινόμενα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιμένουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν. Προφανώς, αν γίνει αυτή η κίνηση, θα γίνει για να κλείσουν «τρύπες» από εκροές καταθέσεων, που έχουν πάρει πάλι την ανιούσα. Ωστόσο, το κακό που θα προκληθεί στην οικονομία και στις επενδύσεις, θα είναι μεγάλο. Κι ενδεχομένως να αναβάλει κάποιες απ΄ αυτές, κυρίως τις ξένες.

Ο τουριστικό κλάδος, πάντως, θα πληγεί ποικιλοτρόπως. Κι όλα αυτά ενώ ετοιμάζεται για μια καλή χρονιά. Για παράδειγμα, μπορεί τα κρουαζιερόπλοια που θα πιάσουν φέτος σε ελληνικά λιμάνια να είναι λιγότερα από πέρυσι, αλλά οι 'Ελληνες που επιλέγουν να κάνουν τέτοιες διακοπές αυξάνονται. Πέρυσι κατά 52%, στις 24.180 άτομα. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η αύξηση των επιβατών είναι πολύ μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα 6.674.000 ευρωπαίοι ταξίδεψαν με κρουαζιερόπλοια το 2016, με μέση διάρκεια 8 νύχτες αριθμός αυξημένος κατά 3,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.