Skip to main content

Ετοιμάζεται και νέα ένεση ρευστότητας στην Ελλάδα από την ΕΤΕπ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα ανακοινώσει και νέα μεγάλη πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία

Ήταν μια πρωτοβουλία που αναμένεται να δώσει ανάσα στην παγωμένη από τον κορωνοϊό και τα συνακόλουθα περιοριστικά μέτρα ελληνική οικονομία. Ωστόσο, ήταν μόνο η πρώτη της φάση. Κι αυτό γιατί, όπως μαθαίνουμε, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα ανακοινώσει και ένα νέα δράση για την ενίσχυση της ρευστότητας (και στην Ελλάδα), μέσω προγράμματος μεγάλης χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων, πέρα από όσα ανακοινώθηκαν αρχές Απριλίου. Οι πηγές μας από το οικονομικό επιτελείο, μας προϊδεάζουν για κάτι ακόμα «πολύ μεγάλο» που έρχεται και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά, σε ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Θα είναι κι αυτό ένεση στη χρηματοδότηση διαφόρων projects που εξελίσσονται ή πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα.

Κι αν υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς το αν εξακολουθούν στην Ελλάδα σήμερα «να γίνονται πράγματα» αρκεί «μια ματιά τριγύρω» για να αποδείξει του λόγου το αληθές. Για παράδειγμα, στην Αλεξανδρούπολη και ειδικότερα στον εκεί σταθμό LNG. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκε και το δεύτερο market test του εκεί σταθμού και μάλιστα ότι πήγε εξαιρετικά. Ειδικότερα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι προσφορές που κατατέθηκαν, σε αυτή τη φάση, ήταν δεσμευτικές και πολύ καλές, από ελληνικές και ξένες εταιρίες. Ύψους 2,6 δις κυβικών μέτρων. Γεγονός το οποίο αποδεικνύει, από μόνο του το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που εκφράζεται για την περίπτωση και εμπράκτως.

Και δεν αποκλείεται προσεχώς να γίνει και τρίτο τεστ, αν και όλα δείχνουν ότι οι ενδείξεις είναι εξαιρετικές για να χρειασθεί κι άλλη δοκιμασία. Όλα πλέον είναι έτοιμα για δράση.