Skip to main content

Ετοιμάζεται ο East Med στο παρασκήνιο - Οι εκτιμήσεις

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν υπέρ της άποψης ότι πριν από το τέλος του έτους θα έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις που θα αλλάξουν το τοπίο.

Έντονη κινητικότητα με τους υποθαλάσσιους αγωγούς που αφορούν στην Ελλάδα σημειώνεται τις τελευταίες μέρες. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν υπέρ της άποψης ότι πριν από το τέλος του έτους θα έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις οι οποίες θα αλλάξουν γενικότερα το τοπίο στο χώρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ισορροπίες – γεωστρατηγικές και άλλες – στην περιοχή.

Υπέρ αυτής της άποψης συνηγορεί, μεταξύ άλλων, το γεγονός της τετραμερούς συνάντησης που έγινε πρόσφατα στη Ρώμη, με αντικείμενο την υλοποίηση του υποθαλάσσιου αγωγού East Med. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επόμενης Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την προώθηση του σχεδιασμού του αγωγού, που θα γίνει στην Κύπρο τέλη του 2017, όπου και θα ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για όλο το project.

Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στους Έλληνες, τους Ιταλούς, τους Κύπριους και τους Ισραηλινούς. Επίσης, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός της επίσκεψης στην Ελλάδα του πρωθυπουργού της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος έδωσε το παρόν στις εργασίες του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, στην Κέρκυρα.

Ως γνωστόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλ. Τσίπρα, με την ατζέντα των συζητήσεων να περιλαμβάνει και τα ενεργειακά. Όλες οι παραπάνω εξελίξεις δείχνουν ότι οδεύουμε προς μία συμφωνία, η οποία εφόσον ολοκληρωθεί θα αλλάξει τα ενεργειακά δεδομένα σε όλο το γεωγραφικό χώρο.