Skip to main content

Ετοιμάζει μεγάλο deal για την αγορά του Πόρτο Καρράς ο Ιβάν Σαββίδης

Φαβορί για την αγορά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς είναι ο Ιβάν Σαββίδης. Το τίμημα και το δυνατό μπάσιμο στον ξενοδοχειακό κλάδο

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο επενδυτής με τον οποίον η Τεχνική Ολυμπιακή αποφάσισε να προχωρήσει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση του εμβληματικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, στη Χαλκιδική.

Παρότι η πλευρά του ομογενή επιχειρηματία και ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποφεύγει να σχολιάζει οτιδήποτε για το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο επικρατέστερος διεκδικητής των μετοχών του Πόρτο Καρράς που έχει εισφέρει η κατασκευαστική εταιρεία στην «T.O International Holding Ltd». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τίμημα της αγοράς θα πλησιάσει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις που προγραμματίζονται από τον επιχειρηματία στο ξενοδοχειακό συγκρότημα εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Τεχνική Ολυμπιακή ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία αποκλειστικών διαπραγματεύσεων για τη μεταβίβαση των μετοχών του Πόρτο Καρράς σε επενδυτή, δίχως αυτός να κατανομάζεται, «με γνώμονα το συμφέρον της». Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία τόνιζε ότι θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για κάθε νέα εξέλιξη επί του θέματος.

Η προσπάθεια πώλησης του Πόρτο Καρράς ξεκίνησε στις αρχές του έτους. Τότε η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής είχε ανακοινώσει πως προχώρησε στην πρόσληψη των Cushman & Wakefield s.r.o. και Profin Management Limited, στις οποίες ανέθεσε να εντοπίσουν επενδυτές «που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν στοιχεία του ενεργητικού της Πόρτο Kαρράς ή της εταιρείας».

Η ακίνητη περιουσία του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς αποτιμήθηκε στα τέλη του 2018 σε περίπου 395 εκατ. ευρώ, χωρίς, ωστόσο, να υπολογίζεται η αξία της άδειας ανέγερσης 526 πολυτελών κατοικιών εντός του συγκροτήματος. Η συγκεκριμένη άδεια, για την οποία απαιτήθηκαν πολυετείς προσπάθειες, αποτελεί και το σημαντικότερο κίνητρο για τον υποψήφιο επενδυτή, καθώς αυτός θα έχει τη δυνατότητα να τις ενοικιάζει. Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών θα κριθεί από το ύψος του τιμήματος στο οποίο εκτιμάται ότι θα ενσωματωθεί η υπεραξία της οικιστικής επένδυσης.

Εφόσον το deal κλειδώσει, ο Ιβάν Σαββίδης θα έχει κάνει ένα γερό... μπάσιμο στον τομέα του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα. Κι αυτό γιατί το επόμενο διάστημα αναμένεται να υλοποιήσει άλλη μία μεγάλη επένδυση, καθώς σχεδιάζει την τουριστική αξιοποίηση της έκτασης 230 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής, όπου βρισκόταν το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ, της οποίας την παραχώρηση έχει αναλάβει για διάστημα 99 ετών. Το ζήτημα της γραφειοκρατικής απεμπλοκής της συγκεκριμένης επένδυσης τέθηκε, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης του ομογενή επιχειρηματία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ο Ιβάν Σαββίδης, ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, έχει αποκτήσει μέσω μίσθωσης και το εμβληματικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, Μακεδονία Παλλάς, για 40 χρόνια.

Το ξενοδοχείο

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς καλύπτει έκταση 17.630 στρεμμάτων στη Σιθωνία και περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία Villa Galini, τα πέντε αστέρων Meliton και Sithonia και το Village Inn.

Διαθέτει τη μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων, γήπεδο γκολφ 18 οπών και συνεδριακό κέντρο.