Skip to main content

Πεδίο μάχης τα Διαβατά:Πρόσφυγες έβαλαν φωτιά - Δακρυγόνα από ΜΑΤ(vid)

Οι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν σε αντίθετες κατευθύνσεις βάζοντας φωτιά σε ξερά χόρτα. Η ατμόσφαιρα στο σημείο ήταν αποπνικτική.

Νέο σκηνικό έντασης ξέσπασε λίγο μετά τις 2 το μεσημερι, μπροστά από τη δομή των Διαβατών, καθώς πρόσφυγες μάζεψαν τα πράγματα τους και επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φύγουν από το σημείο με κατεύθυνση την Ειδομένη. Της προσπάθειας εξόδου ηγήθηκε ένας Αλγερινός σε αναπηρικό καροτσάκι. Στην έφοδο των προσφύγων τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κρότου λάμψης για να τους απωθήσουν.

Μετά την αποτυχία της εξόδου, οι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν σε αντίθετες κατευθύνσεις από τη δομή, βάζοντας φωτιά σε ξερά χόρτα, αλλά απωθήθηκαν ξανά από τους αστυνομικούς. Η ατμόσφαιρα στο σημείο ήταν αποπνικτική. Η αστυνομία έχει προχωρήσει στην προσαγωγή ενός ατόμου.

Στο σημείο έσπευσε και κλιμάκιο της Πυροσβεστικής για να σβήσει τη φωτιά.

Λίγο μετά τις 3, τα πνέυματα ηρέμησαν και οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία. Πλέον έχουν επιστρέψει στη βάση τους έξω από το camp.

Σημειώνεται ότι πρόσφυγες από τη δομή των Διαβατών με τσάντες στους ώμους βγήκαν από το camp και ενώθηκαν με το συγκεντρωμένο πλήθος. Ο αριθμός τους έχει φτάσει πλέον τους 2.000 περίπου.

Ένας εκ των προσφύγων άνοιξε πανό με την ελληνική σημαία και το σύνθημα «Βοηθήστε μας. Σας αγαπάμε» ενώ αλλοι φώναξαν στα ελληνικά και τα αγγλικά «ανοίξτε τα σύνορα».

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή περιμετρικά φυλάσσεται από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ ενώ η Συμμαχική Οδός παραμένει κλειστή.