Skip to main content

Έτοιμες οι πρώτες λίστες των υποψήφιων βουλευτών ΠΑΣΟΚ σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης

Οι κ.κ. Αργύρης και Σαλαγιάννης ολοκλήρωσαν χτες την πρώτη κουβέντα για το ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης και σήμερα μιλούν για τη Β'.

Η πρώτη συζήτηση για τους υποψήφιους βουλευτές της Θεσσαλονίκης για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ολοκληρώθηκε. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων του κόμματος, Βαγγέλης Αργύρης, με τον γενικό διευθυντή, Νίκο Σαλαγιάννη, από χτες είχαν διαρκείς επαφές με τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης και με τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην πόλη και έχουν ήδη την πρώτη λίστα υποψηφίων βουλευτών στα χέρια τους.

Η δεύτερη αρχική λίστα με τους wannabe υποψήφιους βουλευτές της Β' Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί σήμερα το μεσημέρι, στη συνάντηση των κ.κ. Αργύρη και Σαλαγιάννη, με τους επικεφαλής της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια και συγκεκριμένα με τον γραμματέα, Κώστα Κοκολάκη και τον αναπληρωτή γραμματέα, Αχιλλέα Μεταλλούλη. Η συνάντηση θα γίνει σε ξενοδοχείο της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Οι κ.κ. Αργύρης και Σαλαγιάννης βρίσκονται από χτες στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο να διερευνήσουν όλα τα ζητήματα των δυο ψηφοδελτίων.

Συναντήθηκαν μεταξύ άλλων με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης, Ευρυβιάδη Ελευθεριάδη και τα μέλη του οργάνου. Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσαν πολλά ονόματα, καθώς το ενδιαφέρον είναι αυξημένο για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Α' Θεσσαλονίκης.

Οι συναντήσεις και οι συζητήσεις κρίθηκαν «πολύ ικανοποιητικές», οι κ.κ. Αργύρης και Σαλαγιάννης έχουν μια πρώτη λίστα ονομάτων στα χέρια τους κι αν κάτι έχει ενδιαφέρον είναι η εκπροσώπηση των γυναικών στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο. Ιδανικά τόσο τα δυο στελέχη της κομματικής ηγεσίας, όσο και τα τοπικά στελέχη θα ήθελαν περισσότερα ονόματα γυναικών και ισχυρότερες υποψηφιότητες στο γυναικείο κομμάτι, ώστε να παρουσιάσουν στις εθνικές εκλογές ένα ισορροπημένο και δυνατό ψηφοδέλτιο, στην κρίσιμη εκλογική περιφέρεια της Α' Θεσσαλονίκης.

Στις εκλογές του 2019 στην Α' Θεσσαλονίκης το κόμμα κατέβασε ψηφοδέλτιο με 11 γυναίκες υποψήφιες έναντι εννέα ανδρών.

Ωστόσο, οι γυναίκες δεν κατάφεραν να πάρουν καλές θέσεις στη σειρά κατάταξης. Η πρώτη γυναίκα ήταν η Σοφία Μουτίδου, η οποία κατετάγη πέμπτη, πλησιάζοντας τις 3.000 ψήφους...

Συνεπώς, εάν ένα σημαντικό συμπέρασμα προκύπτει από τις χτεσινές συναντήσεις των κ.κ. Αργύρη και Σαλαγιάννη στην Α' Θεσσαλονίκης είναι η προσπάθεια που θα γίνει στο εξής για την ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στο ψηφοδέλτιο, με την ένταξη υποψηφίων που θα μπορούν να προσελκύσουν και ψήφους εκτός ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, δηλαδή προσωπικές. Επίσης, σύμφωνα με τους επικεφαλής της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης, το ψηφοδέλτιο των επόμενων βουλευτικών εκλογών αναμένεται να είναι απολύτως ισορροπημένο ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες (10 – 10).

"Το ενδιαφέρον των επίδοξων υποψηφίων είναι μεγάλο και είναι λογικό ότι ορισμένοι θα 'κοπούν'. Θα γίνει η σχετική αξιολόγηση, κάναμε εκτενή συζήτηση και θέλουμε οι υποψήφιοι που θα είναι στη λίστα να μην ανακυκλώνουν απλώς τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αλλά να φέρουν και οι ίδιοι ως ονόματα και προσωπικότητες ψήφους. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό και συζητήσαμε και για τον σχεδιασμό της κομματικής οργάνωσης. Είμαστε σε ετοιμότητα και δουλεύουμε με προοπτική εκλογών στις 18 Σεπτεμβρίου", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης, Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης.

Σήμερα από το πρωί οι κ.κ. Αργύρης και Σαλαγιάννης συναντώνται με επίδοξους υποψηφίους για το ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης, που έχουν έδρα στους δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, ενώ μελλοντικά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Στόχος τους είναι να έχουν στα χέρια τους τα περισσότερα οριστικά ονόματα του ψηφοδελτίου (όπως και της Β' Θεσσαλονίκης) μέχρι τις 20 ή το αργότερο τις 25 Ιουλίου.

Νέα ονόματα μπορεί να ακούστηκαν, πλην όμως δεν διέρρευσαν... «Ό,τι έχει γραφεί και ακουστεί από τον Τύπο», ήταν η λακωνική απάντηση που λάβαμε.

Έπεται η μεσημεριανή συνάντηση σήμερα με την ηγεσία της Νομαρχιακής Επιτροπής Β' Θεσσαλονίκης, όπου τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο ξεκάθαρα και το πρόβλημα με τις γυναικείες υποψηφιότητες δεν είναι επίσης στον αριθμό, αλλά στην κατανομή ανά δήμο. Για παράδειγμα υπάρχουν δήμοι – περιοχές, από τις οποίες οι υποψήφιες είναι πολλές και άλλες που δεν καλύπτονται.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, όπου το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μπορεί να έχει ακόμη και τέσσερις υποψηφιότητες γυναικών, προερχόμενων από την ίδια περιοχή. Στις υποψήφιες του 2019, Βίκυ Παπαγεωργίου και Ευγενία Κυριακάκη – Προκοπίου, μπορεί να προστεθούν η Κωνσταντίνα Αδάμου, η οποία έρχεται από το ΜΕΡΑ-25, αλλά και η υποψήφια δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη στις δημοτικές εκλογές του 2019, Έλενα Ρουσάκη, η οποία μάλιστα είχε έρθει δεύτερη σε ψήφους πίσω από τον δήμαρχο, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη.

Το ζήτημα της ανισοκατανομής θα τεθεί στον κ. Αργύρη, καθώς η αναλογικότητα υπηρετείται μεν σε αριθμό γυναικών (όπως και το 2019 ίσες γυναίκες και άνδρες) όχι όμως σε αναλογία περιοχών της Β' Θεσσαλονίκης.

Οι κ.κ. Αργύρης και Σαλαγιάννης θα παραμείνουν και σήμερα σχεδόν όλη τη μέρα στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνοντας σε αυτό το διήμερο το πρότζεκτ «ψηφοδέλτια».